Iaşi: Reprezentanţii CJ anunţă că utilajele de deszăpezire au fost retrase
Publicat de Andreea Drilea, 11 martie 2019, 15:33
Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi au anunţat, luni, că toate utilajele care au acţionat pentru a curăţa drumurile judeţene de zăpadă au fost retrase din bazele de iarnă.
‘Contractul subsecvent acordului cadru dintre Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Iaşi şi asocierea formată din mai multe firme pentru deszăpezirea drumurilor judeţene, în iarna 2018-2019, a încetat. Urmare, toate utilajele care au acţionat pentru a curăţa drumurile judeţene de zăpadă au fost retrase din bazele de iarnă’, a declarat purtătorul de cuvânt al CJ Iaşi, Eliza Chirica.
Ea a adăugat că, în situaţia în care avertizările meteo vor apărea în afara perioadei de valabilitate a acordului cadru, va fi încheiat un nou contract subsecvent doar pentru intervalul desfăşurării fenomenelor periculoase şi eliminării efectelor acestora, cu obligativitatea respectării condiţiilor impuse prin caietul de sarcini.
‘La încheierea contractului, în luna noiembrie 2018, valoarea estimată a fost de 7,8 milioane de lei, în vreme ce valoarea decontată a fost de 5,8 milioane de lei, cu aproape două milioane de lei mai puţin’, a spus Eliza Chirica.
În iarna 2018-2019, în judeţ au funcţionat trei baze de deszăpezire la Iaşi, Târgu Frumos şi Paşcani, alte două secundare, la Scânteia şi Cotnari, şi trei puncte de sprijin în comunele Vlădeni, Ţibăneşti şi Răducăneni. Pe drumurile judeţene au fost folosite 22 de autobasculante cu lamă şi răspânditor, 10 autogredere, 6 autofreze, 8 încărcătoare şi o automacara. În mod special, au fost repartizate utilaje pentru DJ 248 Iaşi – Vaslui, drum care, în fiecare iarnă, a pus probleme atât participanţilor la trafic, cât şi drumarilor. Utilajele au putut fi transferate de la o bază la alta, în funcţie de problemele apărute.
Pentru deszăpezire, drumarii au folosit 8.530 tone de nisip şi 1.935 tone de sare din stocul total avut la dispoziţie de 12.500 de tone de material antiderapant, din care 10.000 tone de nisip şi 2.500 tone de sare.
(Agerpres/FOTO arhivă ziare.com)