Iaşi: Florin Piersic, sărbătorit la Festivalul Serile Filmului Românesc
Publicat de Andreea Drilea, 11 martie 2019, 15:37
Actorul Florin Piersic va fi sărbătorit la Iaşi, în luna iunie, pentru întreaga activitate cinematografică, în cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Serile Filmului Românesc.
Potrivit unui comunicat de presă, cea de-a 10-a ediţie îi este dedicată actorului Florin Piersic.
În deschiderea festivalului, pe 12 iunie, Iaşiul va fi centrul sărbătoririi actorului, cu filmele, colegii şi prietenii din cinematografie invitaţi.
‘Iaşiul a devenit Cinefilia – Ţara Filmului Răsare, aşa cum bine a spus Ambasadorul cinematografic al SFR, Irina-Margareta Nistor. Cinefilia se redeschide în perioada 12-16 iunie, iar pe scena cinematografică ieşeană vor fi prezenţi actori şi regizori, care au susţinut festivalul de-a lungul celor nouă ediţii’, se menţionează în documentul de presă.
Directorul SFR, Andrei Giurgia, susţine că ideea de a-l sărbători pe Florin Piersic la Iaşi, la SFR, stă de mai multă vreme pe agenda festivalului.
‘Împreună cu Irina-Margareta Nistor, am decis că acum, la zece ani dedicaţi în exclusivitate filmului românesc, la zece ani de când dăruim Iaşiului filme şi întâlniri de neuitat, merităm cu toţii încă un nume important la Iaşi: Florin Piersic. Facem, împreună cu ambasadorul nostru filmic, consultându-ne cu invitatul, lista celor mai iubite filme în care a jucat actorul, pe care să le includem în program. Vrem să deschidem şi mai mult Cinefilia, să atragem şi oameni care încă nu au fost la cinema ca să vadă un film românesc’, declară directorul SFR Andrei Giurgia, prin intermediul comunicatului de presă.
În acelaşi document, ambasadorul SFR Irina Margareta Nistor apreciază că ‘prinţul cinematografiei româneşti, Florin Piersic, înnobilează prin farmecul şi prezenţa sa fără egal, ediţia a 10-a Serilor Filmului Românesc, de la Iaşi, împărtăşindu-ne poveşti despre o lume fascinantă, în care vom putea călători avându-l drept călăuză fabuloasă!’
Florin Piersic s-a născut la Cluj, pe data de 27 ianuarie 1936. La începutul carierei sale era considerat un ‘june prim’ sau un ‘Făt-Frumos’ al cinematografiei autohtone. Vârful carierei sale este reprezentat de filmul ‘De-aş fi Harap Alb’, din anul 1965, însă rolul care în care s-a evidenţiat a fost cel al Mărgelatului, personaj îndrăgit de cinefili.
Florin Piersic a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (IATC, astăzi UNATC), promoţia 1957. Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti cu rolul titular în ‘Discipolul diavolului’, urmând apoi roluri în ‘Tragedia optimistă’, ‘Oameni şi şoareci’ şi ‘Orfeu în Infern’. A început cariera în cinematografie cu rolul din filmul ‘Ciulinii Bărăganului’ (1957) şi este recunoscut pentru rolurile din ‘Neamul Şoimăreştilor’ (1965), ‘De-aş fi Harap-Alb’ (1965) ‘Mihai Viteazul’ (1970), ‘Paraşutiştii’ (1972), ‘Pintea’ (1976), ‘Trandafirul galben’ (1981) ş.a.
Pentru bogata activitate teatrală şi cinematografică, Florin Piersic a primit titlul de ‘cetăţean de onoare’ al mai multor oraşe precum: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, Bucureşti şi Galaţi.
A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) ‘pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice’. Actorul Florin Piersic a fost decorat, pe 30 mai 2002, cu Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler, alături de alţi actori, ‘pentru prestigioasa cariera artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc’.
Festivalul SFR este organizat de Asociaţia ARTIS.
Proiectul este rezultatul pasiunii studenţilor din Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi pentru cinematografia românească. Iniţiat în 2010, continuat timp de nouă ani cu retrospective, invitaţi şi parteneri din lumea cinematografiei, festivalul a ajuns să fie recunoscut la nivel naţional de instituţiile reprezentative din mediul cultural.
Festivalul SFR este unicul de acest profil din ţară, dedicat în exclusivitate filmului românesc şi a reuşit, de-a lungul anilor, să transforme capitala Moldovei într-un pol al cinematografiei româneşti. Din 2017, Iaşiul a devenit Ţara Filmului Răsare, cu reşedinţa numită #Cinefilia.
Ediţia a 9-a a festivalului Serile Filmului Românesc a atras peste 8.000 de spectatori la cele peste 30 de evenimente dedicate filmului românesc. În cele cinci zile de festival, Iaşiul a găzduit peste 60 de invitaţi din cinematografia românească, în cinci locaţii permanente.
Proiectul Serile Filmului Românesc a fost premiat doi ani consecutiv, (2016-2017) de Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi, la deschiderea anilor universitari (2016-2017, 2017-2018, 2018-2019), în cadrul concursului de proiecte iniţiate şi organizate de ONG-uri.
(Agerpres/FOTO arhivă cotidianul.ro)