Astenia de primăvară: Simptome și tratament
Publicat de Andreea Drilea, 6 martie 2020, 12:24
La început de anotimp călduţ, în luna martie, când natura revine la viaţă, apare „astenia de primăvară”.
ASTENIA este definită de starea de epuizare și oboseală a organismului cauzată de schimbarea anotimpului, căreia i se alătură stări de melancolie și, în cazurile mai grave, chiar episoade depresive.
Conform medicilor, astenia sezonieră apare mai des în cazul femeilor și poate fi cauzată atât de imposibilitatea organismului de a se adapta noilor condiții de mediu, cât și a unor modificări hormonale sau unei alimentații defectuoase, lipsită de vitamine și minerale.
Deși poate fi ușor confundată cu depresia, astenia are câteva simptome specifice care ne ajută la identificarea și prevenirea agravării sale.
Un prim semn al acestei afecțiuni constă, în pierderea interesului față de activități diverse cu care suntem obișnuiți.
Pe lângă această stare care ne amenință productivitatea zilnică, alte simptome comune ale asteniei sunt:
– Stări de melancolie nemotivate;
– Iritabilitate și anxietate;
– Dificultăți de concentrare
– Apetit scăzut;
– Dureri de cap;
– Apatie;
– Epuizare;
– Dureri musculare;
– Tensiune arterială scăzută.
Remedii pentru astenia de primăvară
Deși această afecțiune trece de la sine în câteva săptămâni (dar nu putem aştepta să treacă de la sine), când organismul se obișnuiește cu noul anotimp, există câteva posibilități de a grăbi acest proces de adaptare și de a preveni simptomele care ne pot afecta activitatea zilnică.
Principalul mod prin care putem influența astenia de primăvară este alimentația, în care ar trebui să includem cât mai multe alimente bogate în vitamina C, magneziu, Vitamina E, fier și calciu. Astfel, o dietă de început de primăvară ar trebui să conțină doze echilibrate de fructe și legume verzi, nuci, alune și migdale, pește și fructe de mare, precum și produse lactate.
Menținerea în permanență a corpului hidratat și înlocuirea cafelei cu ceai verde sau de ginseng, stimulează vitalitatea și reduc stresul.
Plimbările în parc, activitățile sportive, o scurtă vacanță la munte sau pur și simplu timp petrecut alături de cei dragi pot fi cele mai bune remedii pentru simptomele datorate asteniei de primăvară sau a oricărei alte afecțiuni întrucât un trup sănătos va avea mereu nevoie, înainte de toate, de o minte sănătoasă.
De ce apare astenia de primavară?
O posibilă explicaţie poate fi legată de răspunsul creierului la lumină şi întuneric.
Serotonina şi melatonina sunt două substanţe chimice care transmit informaţii la nivelul neuronilor. Când retina detectează lumină, se secretă serotonină: aceasta iniţieaza trezirea, acţioneaza ca un stimulant natural şi contribuie la starea de bine, fiind denumită şi „hormonul fericirii”.
Pe măsură ce se întunecă, serotonina este transformată în melatonină.
Melatonina sau „hormonul întunericului” are un efect de relaxare şi induce somnul. Secreâia de melatonină este direct proporţională cu lungimea nopţii. În timpul iernii, când noaptea este mai lungă decât ziua, rezerva organismului de serotonină se epuizează.
PRIMĂVARA, când zilele devin mai lungi, organismul îşi reglează nivelul de hormoni, eliberând mai multe endorfine, testosteron şi estrogen. Această schimbare pune o presiune deosebită asupra organismului, care răspunde printr-o senzaţie de oboseală.
(Radio Iaşi/Andreea DrîleaFOTO radioiasi.ro)