Conferinţa „Călătoria spre LUMEA DE APOI”/Bârlad, 30 martie 2019
Publicat de nicolaetomescu, 29 martie 2019, 11:53
Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad organizează o nouă conferință, cu tematică arheologică, în colaborare cu Muzeul Județean Botoșani.
Comportamentul grupului social faţă de un membru al său defunct s-a constituit în timp prin acumularea anumitor uzanţe, devenite cu timpul reguli, mai mult sau mai puţin stricte.
Dintotdeauna omul și-a pus întrebări legate de moarte. Inițial s-a crezut că doar omul evoluat e capabil să-și pună astfel de probleme, dar scrieri precum cele provenite din antichitate au demonstrat că a existat un puternic cult al morții, mai bine spus un cult al vieții de după moarte, încă din preistorie.
Cercetările moderne, începând cu secolul al XIX-lea, au scos la iveală vestigii ale unor necropole preistorice, care atestă prezența acestui cult și în neolitic, mai precis în neoliticul timpuriu.
Credintele religioase erau legate în preistorie de zeități ce ofereau protecție familiei, pământurilor și recoltelor agricole, ce aduceau vânat bogat, vreme prielnică etc. În principal asupra acestor chestiuni se aplecă omul preistoric, dar el nu lasă la o parte moartea, țesând în jurul ei un adevarăt cult, ridicându-se astfel o nouă credință, aceea a vieții de după moarte.
Dar nu numai arheologic putem căuta dovezi, ci și urmărind lumea satului, care și-a păstrat trăsăturile esențiale de-a lungul mileniilor, ca o moștenire pentru posteritate. Superstițiile de astăzi, temerile omului simplu, nu sunt o invenție proprie mileniului în care trăim, ci vin din negurile timpului, din clipele în care pentru prima dată omul s-a întrebat, s-a mirat, s-a speriat și s-a minunat de ceea ce îl înconjoară.
Invitatatul special este dr. Adela Kovács de la Muzeul Județean Botoșani.
Organizator: muzeograf Mircea Oancă
Conferința are loc sâmbătă, 30 martie 2019, ora 1100, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1.