Încălzirea climei încetineşte procesul de restabilire a Marii Bariere de Corali (studiu)
Publicat de Andreea Drilea, 4 aprilie 2019, 14:10
Încălzirea oceanelor a încetinit procesul de recuperare a Marii Bariere de Corali, conform unui studiu publicat miercuri, care a observat o scădere cu 90% a dezvoltării noilor corali după două episoade recente de albire provocate de valurile de căldură, relatează AFP.
Marea Barieră de Corali – un ansamblu de recife care se întinde pe 2.300 de kilometri în nord-estul Australiei – inclusă în Patrimoniului Mondial UNESCO, a cunoscut patru episoade grave de albire în ultimii douăzeci de ani, în 1998, 2002, 2016 şi 2017.
Autorii studiului publicat în jurnalul ştiinţific Nature au analizat efectele ultimele două dintre aceste evenimente. Un an mai târziu, 89% dintre coralii noi aveau dimensiuni sub medie.
Cercetătorii au remarcat o ‘diminuare’ a procesului de înlocuire coralilor morţi după aceste episoade de albire în comparaţie cu nivelurile din anii precedenţi. Scăderea a fost de până la 93% în cazul genului Acropora, coralii stufoşi care găzduiesc numeroase specii.
”Nu ne-am gândit niciodată că vom descoperi o anomalie de o asemenea amploare”, a comentat Andrew Baird, unul dintre coautorii studiului.
Echipa de cercetători estimează că va fi nevoie de o perioadă cuprinsă între cinci şi zece ani pentru ca procesul de dezvoltare a puilor de corali să fie complet restabilit, ceea ce se va întâmpla doar în condiţiile în care bariera naturală nu va fi afectată de un nou episod de înălbire.
Albirea coralilor este un fenomen care se traduce prin decolorarea recifului şi dispariţia coralilor. El este provocat de creşterea temperaturii apei care antrenează o explozie a algelor simbiotice care le dau coralilor culoarea şi nutrienţii necesari.
Recifele îşi pot reveni dacă apa se răceşte, însă pot de asemenea pieri dacă fenomenul persistă.
”Coralii morţi nu se mai reproduc (…). Mai puţini pui înseamnă o recuperare mai lentă’, a explicat Terry Hughes, specialist în corali la Universitatea James Cook din Australia.
”Întrebarea este: această recuperare va fi întreruptă de un alt episod masiv de albire asociat accelerării încălzirii globale?”, a declarat el evocând un risc de modificare majoră a recifelor.
Cercetătorii au descoperit că în anul 2017 coralii s-au confruntat cu un val de căldură mai intensă, care a cauzat însă acelaşi prejudiciu ca şi anul precedent, ceea ce sugerează o adaptare a barierei prin dezvoltarea unor specii de corali mai rezistenţi la temperaturile ridicate.
Însă această capacitate de adaptare a recifelor este una limitată, a avertizat un alt membru al echipei de cercetători. ‘Este puţin probabil să scape celui de al cincilea sau al şaselea episod, survenit în următorii zece ani’, a notat Morgan Pratchett.
‘Credeam că Marea Barieră este prea mare ca să se prăbuşească. Până acum”, a subliniat el.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)