Albumul Mioritic Stuff al grupului Balkanamera Jazz Q, prezentat de „Moşu” Florian Lungu la Iaşi, în Univers Muzical cu Daniela Vlad
Publicat de dvlad, 7 aprilie 2019, 18:03
Astăzi salutăm lansarea albumului Mioritic Stuff al grupului Balcanamera Jazz Q, compus aproape în întregime din muzicieni ieşeni sau formaţi la Iaşi – trombonistul Liviu Mărculescu, Giani Amarandei la contrabass, la chitară Eugen Toboş, la baterie Theo Popescu iar vocea şi claviaturile sunt ale Elenei Gatcin.
Istoria grupului începe încă din 2010, când a fost iniţiat de bateristul şi percuţionistul de jazz şi blues din Constanţa, Corneliu Stroe, care din păcate astăzi nu mai este printre noi, specificul fiind de etnojazz, cu influenţe latino, funk şi cu elemente din folclorul dobrogean şi balcanic. Şi nu e întâmplător faptul că azi cel care a preluat grupul este Liviu Mărculescu, el fiind născut la Constanţa şi fost colaborator al lui Corneliu Stroe încă din 2011, în Balcanamera Jazz Quartet.
Despre Mioritic Stuff s-a vorbit şi în emisiunea Pulsul zilei din ziua lansării albumului, 28 martie, când invitatul lui Florin Daminescu a fost nimeni altul decât care îi urmăreşte evoluţia de peste 50 de ani, marele realizator de emisiuni de radio şi tv, compositor, muzicolog şi profesor, pianist, Florian Lungu. Ne-am bucurat mult că a venit să prezinte albumul şi concertul de lansare care a avut loc în seara respectivă, la Casa de Cultură Mihai Ursachi. Vom relua înregistrarea la care am luat parte, nu înainte să apăr totuşi Iaşul, despre care Moşu spune că nu mai mişcă deloc în jazz, spunând că există concerte de jazz organizate pe de o parte de clasa de jazz a profesorului Romeo Cozma de la UNAGE, de big bandul universităţii coordonat de conf. Dan Spînu, şi mai avem concertele organizate de Institutul Goethe din Iaşi, care a păstrat acest bun obicei de a aduce trupe germane la Iaşi, încă din perioada seriei Iaşi Jazz Nights.
Ascultăm Mioritic Stuff în întregime, iar la final, atât cât ne va permite timpul, piese din albumul Satchmo Revival, standarde din repertoriul lui Louis Armstrong, în interpretarea aceloraşi artişti, reuniţi sub antetul LM Jazz Unit (Liviu Mărculescu Jazz Unit).