(VIDEO) Mănăstirea Comana, printre lăcaşurile şi şcolile duhovniceşti ale evlaviei…
Publicat de nicolaetomescu, 26 aprilie 2019, 19:50
Mănăstirea Comana, situată în comuna cu același nume din județul Giurgiu, a fost ctitorită de Vlad Tepeș în anul 1461, ca o mănăstire-cetate (ruinată până la sfârșitul veacului al XVI-lea). Locul pe care a fost înălțată mănăstirea era, odinioară, o insulă în mijlocul mlaștinilor, iar accesul se făcea pe o poartă aflată în nordul incintei (după ce traversai un pod de lemn, ușor de incendiat la vreme de primejdie); râul Calniștea curge în partea de răsărit a satului Comana și întâlnește în cale balta Comanei – pe care o străbate și din care se desprinde în fața mănăstirii; în dreptul satului Comana, apa desface un braț – care ocolea ostrovul și se reîntoarcea apoi la vechea matcă…
Secundele mănăstirii Comana se împart în clipe infinite este titlul unui film documentar pe care vi-l propun, spre vizionare, pe www.radioiasi.ro și Nicolae Tomescu Management (canal YouTube)…
ORDA (Oficiul Român pentru Drepturile de Autor-Guvernul României) a înregistrat lucrarea „Secundele Mănăstirii Comana (se împart în clipe infinite”)/un film de Nicolae Tomescu/ sub numărul 7896/29.11.2018, în baza prevederilor art. 148 alin.(1) din Legea nr. 8/1996, modificată şi completată
(Foto © Nicolae Tomescu 2018)