Florin Lăzărescu, printre laureaţii unui premiu literar din China destinat autorilor străini
Publicat de Lucian Bălănuţă, 31 decembrie 2014, 13:00 / actualizat: 31 decembrie 2014, 18:48
Florin Lăzărescu şi alţi cinci scriitori – din Germania, Rusia, Franţa, Canada şi Spania – au fost recompensaţi cu un premiu literar din China destinat autorilor străini. Operele selecţionate abordează în diferite limbi o temă universală, viaţa, semnalează miercuri site-ul china.org.cn.
Câştigătorii premiului sunt scriitorul german David Wagner, pentru ‘Leben’, primul clasat în cursa pentru Cel mai bun roman străin al anului; scriitorul rus Andrei Volos, pentru ‘Return to Panjrud’; autorul francez Christophe Ono-dit-Biot, pentru ‘Plonger’; scriitorul canadian Dennis Bock, pentru ‘Going Home Again’; scriitorul român Florin Lăzărescu, pentru ‘Amorţire’; spaniolul Rafael Chirbes, pentru ‘En la orilla’.
Numele celor şase figurează pe o listă care a fost publicată de Asociaţia chineză pentru literatura străină împreună cu editura People’s Literature Publishing House. Premiile sunt decernate în fiecare an cu începere din 2002, fără recompensă financiară până în 2014.
Scriitorul german David Wagner a devenit în această lună primul scriitor străin câştigător al unei recompense financiare pentru un premiu literar din China. Autorul a primit 10.000 dolari din partea Fundaţiei Taofen (care îşi datorează numele celebrului corespondent şi editor Zou Taofen, 1895-1944) pentru romanul său Leben.
‘Recompensa noastră financiară reprezintă mai puţin de o sutime din cea a Premiului Nobel, însă este de 1.000 de ori mai mare decât cea a Premiului Goncourt şi egală cu cea a Premiului Franz Kafka’, a spus directorul juriului, Nie Zhenning.
În ultimii 13 ani, 74 de romane din 22 de ţări au câştigat premiul, care este decernat de un grup de cercetători şi de traducători chinezi. Juriul din 2007 l-a recompensat pe J.M.G. Le Clézio, care în anul următor a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură. Patrick Modiano, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2014, a primit premiul din China în 2004.
(Agerpers/ FOTO florinlazarescu.com)