Vrancea: Cel puţin 70% din deşeurile din construcţii reciclate până în 2020, obiectiv greu de atins
Publicat de , 15 mai 2019, 17:25
România are ca obiectiv până la 30 decembrie 2020 reciclarea a cel puţin 70% din deşeurile provenite din construcţii şi demolări, obiectiv care este dificil de atins pentru că primăriile nu ţin evidenţe clare ale acestor deşeuri, potrivit comisarului şef al Gărzii de Mediu Vrancea, Aurel Cristian.
‘Deşeurile din construcţii şi demolări au un regim special, conform directivei 98/2008 a Parlamentului European, transpusă în legislaţia românească prin Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor, care impune un obiectiv în ce priveşte reutilizarea, reciclarea şi alte operaţiuni de valorificare materială pe ani de minimum 30% până în 2017, de minimum 45% în 2018, de minim 50% în 2019. Până la 30 decembrie 2020 sunt prevăzute pentru valorificare minimum 70% din masa cantităţilor de deşeuri nepericuloase provenite din activităţi de construcţii, un procent foarte mare, care în condiţiile de astăzi nu îşi cunoaşte realizarea. Nu avem evidenţe clare pentru că nu prea există evidenţe la primării privind deşeurile din construcţii şi demolări, nici nu sunt organizate şi avizate platforme de depozitare a acestor deşeuri’, a declarat Aurel Cristian, în timpul şedinţei Colegiului Prefectural.
Principala obligaţie privind aceste deşeuri revine unităţilor teritorial-administrative şi pentru a veni în ajutorul primăriilor, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural s-a dispus elaborarea unui îndrumar de bune practici privind gestionarea deşeurilor din construcţii şi demolări, care va fi distribuit către primăriile din întreg judeţul Vrancea.
‘Autorităţile publice locale au obligaţii foarte serioase în ceea ce reciclarea şi reutilizarea deşeurilor din construcţii şi demolări. Realizarea acestor obiective presupune elaborarea unor acte administrative, emiterea unor hotărâri de consiliu local cu o serie de condiţii care trebuie să fie impuse operatorilor, persoane fizice şi juridice, populaţiei din comunitate, care pot fi generatori direcţi ai deşeurilor din construcţii. Nicio persoană nu are dreptul să depună orice substanţă, material sau obiect pe un teren astfel încât să creeze un nou strat, fără aprobarea sau cel puţin avizul autorităţii locale’, a declarat şeful Gărzii de Mediu Vrancea.
Potrivit acestuia, au existat iniţiative din partea UAT-urilor de a înfiinţa depozite pentru deşeurile din construcţii şi demolări, care ulterior s-au transformat în gropi de gunoi menajer.
‘Am găsit acolo şi aparate de uz casnic şi plasticuri şi tot soiul de deşeuri. Drept urmare a trebuit să dispunem suspendarea sau închiderea lor şi transportul deşeurilor la un depozit autorizat. Acolo unde gestionarea era mai eficientă, depozitele erau monitorizate cu camere de supraveghere sau paza efectivă cu personal calificat’, a precizat Aurel Cristian.
Garda de Mediu are în desfăşurare permanent acţiuni la toate UAT-urile din judeţ cu tematică privind planul naţional de reciclare a deşeurilor.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)