Zborul AirAsia: Reluarea căutărilor în Marea Java
Publicat de , 5 ianuarie 2015, 08:45
Operaţiunile de căutare a epavei avionului companiei AirAsia prăbuşit în Marea Java au putut fi reluate luni pe fondul condiţiilor meteorologice mult mai favorabile, relatează Reuters.
În cursul dimineţii, scafandrii marinei indoneziene erau pregătiţi să intervină, însă până acum nu a fost detectat niciun semnal provenit de la cutiile negre ale avionului.
Zona patrulată de nave şi de avioane cu scopul de a găsi resturile şi corpurile victimelor zborului QZ8501, dispărut în urmă cu o săptămână cu 162 de persoane la bord, a fost de altfel extinsă pentru a se ţine cont de curenţii marini. Până în prezent, au fost recuperate 34 de corpuri ale pasagerilor şi membrilor echipajului.
Vremea nefavorabilă care a pus stăpânire în ultima săptămână pe această regiune situată la circa 90 de mile marine (aproximativ 166 de kilometri) în largul Insulei Borneo a intrat luni într-o perioadă de acalmie. ‘Vremea este favorabilă. Vizibilitatea este de şase kilometri, plafonul de nori s-a ridicat, iar vântul s-a potolit’, a declarat locotenent-colonelul Johnson Supriadi din cadrul aviaţiei militare indoneziene.
Potrivit agenţiei meteorologice din Indonezia, furtuna tropicală care era prezentă deasupra regiunii pe 28 decembrie a provocat, probabil, prăbuşirea avionului care făcea legătura între oraşele Surabaya şi Singapore.
Echipele de căutare au reperat cinci mari obiecte la o adâncime de 30 de metri pe fundul mării şi sunt de părere că ar putea fi de la avionul de tip Airbus A320-200 prăbuşit. Pentru moment, nu pot să precizeze despre ce părţi ale avionului ar fi vorba. Cele două cutii negre, una înregistrând datele de zbor, iar cealaltă conversaţiile piloţilor, erau amplasate aproape de coada avionului.
Experţii rămân optimişti în ce priveşte şansele de găsire a acestora. Bateriile cutiilor au o durată de viaţă de 30 de zile. În plus, marea are o adâncime redusă în presupusa zonă a accidentului. ‘Numai vremea nefavorabilă a întârziat localizarea lor’, a declarat Peter Marosszeky, specialist în aeronautică la Universitatea statului New South Wales din Sydney. (Agerpres/ FOTO mediafax.ro)