Neamţ: Sute de lebede şi raţe sălbatice iernează pe lacul de la Pângăraţi
Publicat de , 6 ianuarie 2015, 17:38
Sute de lebede şi raţe sălbatice au poposit şi în această iarnă pe lacul de acumulare de la Pângăraţi.
Păsările, care migrează dinspre nord şi se îndreaptă spre zone cu climă caldă în această perioadă, au ales să ierneze pe lacul de la Pângăraţi datorită condiţiilor meteorologice blânde, dar şi a hranei care se găseşte în acest areal.
Astfel, spre bucuria oamenilor care se opresc să admire peisajul, lacul de la Pângăraţi este plin cu sute de lebede şi raţe sălbatice.
Situaţii similare dar de amploare mai mică se înregistrează şi pe lacul de la Vaduri, dar şi pe râul Bistriţa, chiar în centrul municipiului Piatra Neamţ. De altfel, localnicii au auzit despre această situaţie şi vin zilnic pe podul de peste râu de unde hrănesc păsările.
Reprezentanţii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi susţin că au intensificat patrulările în zona Pângăraţi pentru a preveni braconajul.
Din punct de vedere geografic, lacul Pângăraţi este situat la 15 kilometri distanţă de Piatra Neamţ spre Bicaz, la altitudinea de 370 metri având la nord Munţii Stănişoarei şi la sud Munţii Gotmanu. Lacul s-a format în anul 1964 pe cursul superior al râului Bistriţa şi este primul lac de baraj amplasat în aval de hidrocentrala Dimitrie Leonida de la Stejaru.
Prin Hotărârea de Guvern 2151 din 2004, lacul Pângăraţi a fost desemnat ca fiind arie de protecţie specială avifaunistică, ce cuprinde luciul de apă al lacului desfăşurat pe o suprafaţă de 155 hectare. Lacul are o lungime maximă de 3,7 kilometri, o lăţime maximă de 730 metri şi o adâncime maximă de 14 metri. În lacul Pângăraţi trăiesc peşti din speciile oblete, scobar, clean, ştiuca, biban, caras, plătică şi roşioară. (Agerpres/ FOTO actualitateavl.ro)