Mii de credincioşi, la bisericile din ţară pentru a lua apă sfinţită
Publicat de , 6 ianuarie 2015, 18:45
Mii de credincioşi din toată țara, au luat parte, astăzi, de Bobotează, la slujbele oficiate cu prilejul acestei sărbători când are loc sfințirea apelor.
Boboteaza face parte din suita celor 12 sărbători creştine importante şi este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să păşească în viaţa publică.
Peste 1500 de persoane au luat parte, astăzi, la Galați, la slujba de sfințire a apelor, oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun.
Conform tradiției, crucea de lemn a fost aruncată și anul acesta în Dunăre, iar cel care a recuperat-o este un tînăr de 25 de ani. Acesta a recuperat astăzi Sfânta Cruce din apele reci ale Dunării, în urma ritualului săvârşit de arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos, în faţa a peste 1.500 de gălăţeni.
Pentru recuperarea preţiosului odor s-au aruncat în apă 11 temerari, atâţia câţi au primit permisiunea medicilor de a participa la această cursă la care, iniţial, s-au înscris 15 persoane. Pentru evitarea oricăror incidente, cei care participă la scoaterea crucii din apele îngheţate ale Dunării trebuie mai întâi să treacă un examen medical care cuprinde inclusiv o electrocardiogramă.
Cel care a scos din Dunăre a fost Lucian Butica, de 25 ani, muncitor în construcţii. După cursa în apele Dunării care aveau o temperatură de doar 2 grade Celsius – în timp ce în aer temperatura era de -3 grade Celsius -, toţi înotătorii s-au adunat în jurul câştigătorului, sărutând crucea de Bobotează, pentru a le aduce sănătate şi noroc tot anul.
‘Este pentru prima oară când particip la această cursă. Dimineaţă m-am hotărât să particip. Am vrut să prind crucea pentru sora mea, care este bolnavă, picioarele. Sunt fericit că am prins crucea şi sper să-mi poarte noroc, adică Dumnezeu să-i aducă sănătate surorii mele’, a spus Lucian Butica.
La Iași, peste 2.000 de persoane venite din toate judeţele Moldovei au stat astăzi timp de câteva ore în frig cu dorinţa de a pleca acasă cu apa sfinţită.
După Slujba Sfintei Liturghii oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Înalt Prea Sfințitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, credincioşii au luat Aghiasmă Mare din cele 12 butoaie de lemn pregătite special de reprezentanţii Catedralei Mitropolitane. (Radio Iași, Aurelia Bogatu, Agerpres / FOTO parohiaorbeni1.ro)