Suceava: Autorităţile monitorizează iazul de steril de la Tărnicioara, după ce ploile au colmatat canalul de scurgere
Publicat de , 19 iunie 2019, 13:39
Autorităţile competente sucevene monitorizează, în prezent, iazul de decantare de la Tărnicioara unde sunt depozitate peste 15 tone de steril, a declarat presei, miercuri, prefectul Mirela Adomnicăi.
Potrivit prefectului, după ploile abundente din ultima perioadă, a apărut o problemă la canalul de scurgere a apelor pluviale, acesta fiind colmatat, iar specialişti de la Garda de Mediu, ISU şi Conversmin Bucureşti, societate ce asigură servicii de monitorizare post închidere în perioada de garanţie, încearcă să găsească o soluţie pentru remedierea situaţiei.
‘O problemă mai specială avem la iazul de decantare de la Tărnicioara unde ieri (n.r.- marţi) au fost cei de la ISU, Garda de Mediu şi Conversmin pentru o evaluare a problemei la faţa locului, în sensul în care canalul de scurgere este colmatat. Am avut la un moment dat probleme de acces acolo cu utilajele, însă acum se lucrează la decolmatarea canalului cu un utilaj adus de cei de la Silvic‘ a explicat prefectul.
De-a lungul timpului, la iazul de decantare de la Tărnicioara s-au înregistrat mai multe incidente, ultimul fiind în vara anului 2018 când, precipitaţiile abundente au condus la antrenări de material solid în suspensie, evacuate din galeria de la baza iazului de steril.
Administraţia Naţională ‘Apele Române’ anunţa atunci că SGA Suceava a fost informat de Conversmin Bucureşti că ploile abundente au cauzat antrenarea de material din corpul iazului prin sistemul de evacuare din canalul de subtraversare al iazului.
Iazul de steril de la Tărnicioara are o suprafaţă de peste 30 de hectare, o înălţime de 80 de metri, s-a creat în zeci de ani alimentat de la fosta întreprindere minieră Leşu Ursului (n.r.- a funcţionat între anii 1956-2006) ce prelucra minereu de cupru, plumb şi zinc din bazinul minier al zonei, reprezentând, în prezent, una dintre principalele probleme de mediu din judeţul Suceava, în condiţiile în care aici este depozitată o cantitate de circa 15,5 tone de steril.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)