Solstițiul de vară 2019 – 21 iunie este cea mai lungă zi din an
Publicat de gabrielarotaru, 21 iunie 2019, 07:59
Astăzi este marcat solstițiul de vară!
Asta înseamnă că ziua de 21 iunie este cea mai lungă zi din an și marchează începutul verii astronomice.
Solstiţiul de vară este asociat cu diverse tradiţii populare în toată lumea, în România fiind asociat cu Sânzienele sau Drăgaica.
Anul acesta, solstițiul de vară se va produce pe 21 iunie la ora 18:54, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă.
În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.
Un moment semnificativ al anului, solstiţiul de vară este adesea asociat cu tradiţii populare care marchează noi începuturi.
Oamenii din toată lumea sărbătoresc această zi cu petreceri, picnicuri, cântece, dansuri şi focuri uriaşe.
În vechime, solstiţiul de vară era folosit pentru a calcula momentele importante privind muncile agricole.
De asemenea, era o perioadă foarte populară din an pentru a organiza nunţi.
Ziua de 21 iunie reprezintă o ocazie pentru druizii din timpurile moderne să se adune la complexul megalitic Stonehenge din Marea Britanie, pentru a participa la diverse ritualuri păgâne.
Stonehenge („pietre în picioare”, în engleza veche), inclus în patrimoniul mondial UNESCO în anul 1986, reprezintă cel mai important complex de menhire din lume.
Cele 17 blocuri de piatră, care cântăresc până la 45 de tone, ce susţin alte bârne de piatră, sunt aliniate în direcţia de unde răsare Soarele în timpul solstiţiului de vară, alimentând astfel teoriile potrivit cărora complexul de la Stonehenge ar fi un observator astronomic preistoric sau un templu al Soarelui.
După răspândirea creştinismului, în Europa, multe obiceiuri păgâne au fost preluate de această religie. În zone din Scandinavia, solstiţiul de vară a fost în continuare sărbătorit, dar s-a suprapus peste sărbătoarea Naşterii Sfîntului Ioan Botezătorul – 24 iunie.
În România, solstiţiul de vară este asociat cu sărbătoarea Sânzienelor, cunoscută în popor şi ca Drăgaica, celebrată pe 24 iunie. Asociate la rândul lor sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar şi poartă în unele locuri şi numele „Cap de vară”.
Sărbătoarea Sânzienelor mai este denumită în popor şi „Amuţitul cucului”.
Această pasăre cântă doar trei luni pe an, de la echinocţiul de primăvară (în jurul datei de 21 martie) până la solstiţiul de vară sau de Sânziene, pe 24 iunie.
Se spune în popor că, în cazul în care cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, înseamnă că vara va fi secetoasă. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)