Autorităţile române au început o anchetă în cazul fetiţei din Baia de Aramă
Publicat de gabrielarotaru, 22 iunie 2019, 07:14
Peste 250 de localnici din satul Negoieşti şi orasul Baia de Arama au ieşit aseară, în stradă în semn de protest faţă de încuviinţarea adopţiei fetiţei de 8 ani de către familia româno-americană din Statele Unite. Oamenii au condamnat modul în care minora a fost luată de la asistenta maternală care a crescut-o, declarându-se şocaţi de imaginile surprinse de camerele de vederi.
Pe pagina sa de Facebook, Ministerul Public a dat publicităţii un comunicat în care prezintă cum s-a ajuns la momentul în care copilul a fost luat pentru a fi încredinţat adoptatorilor. Astfel, Potrivit Parchetului, asistentul maternal nu a avut un comportament adecvat, a îngreunat procesul de acomodare cu noua familie. Încă din luna mai au fost tentative de a prelua copilul, dar fosta asistentă maternală nu s-a conformat, reţinând ilegal minora. Ieri, procurorul de caz însoţit de un psiholog, asistent social de la DGASPC Dolj şi lucratori de politie din cadrul IPJ Mehedinti s-au deplasat la domiciliul unde era copilul pentru a-l lua.
Sorina a fost adoptată de familia cu cetăţenie româno-americană, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Craiova.
Vasile Şerămăt, soţul fostei asistente maternale: „Fata nu doreşte să plece din sânul familiei, unde este iubită, integrată, unde a crescut de atâţi ani. Nu se poate aşa ceva, să vii să execuţi un copil ca pe un câine”.
Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au descins ieri dimineaţă la locuinţa fostei asistente maternale, de unde fetiţa a fost luată împotriva voinţei ei.
Victor Dumitrică, avocatul fostei asistente maternale: „Abuzul cel mai mare este cu privire la minor. Codul de Procedură Civilă reglementează strict şi în termeni imperativi modul în care se execută o hotărâre definitivă cu privire la situaţia unui minor, spunând că nu poate fi nici măcar bruscat. Or, ceea ce s-a întâmplat astăzi aici, este mult mai rău decât o bruscare a copilului. Dacă ăsta e interesul superior al minorei ca să o târască un procuror român pe jos, prin curtea prin care a trăit şapte ani de zile, înseamnă că noi nu sutem stat român”.
Ancheta în acest caz va continua, iar fetiţa va fi audiată în zilele următoare.
Maria Piţurcă, procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova: „Are o hotărâre definitivă de adopţie. Dacă i se întâmplă ceva copilului, cine răspunde? O să audiez şi eu minora apoi în prezenţa unui psiholog, la Parchet, după ce va fi consiliată, va relaţiona cu părinţii adoptivi”.
Într-un comunicat de presă, reprezentanţii Protecţiei Copilului Mehedinţi spun că nu au fost solicitaţi pentru ridicarea acestui copil, dar că au întreprins toate măsurile legale care se impuneau în vederea preluării minorei, care în acest moment se află împreună cu familia adoptivă.
Poliţiştii din Mehedinţi spun că au fost delegaţi de procurorul de caz să pună în executare un mandat de percheziţie într-un dosar de lipsire de libertate, emis de Curtea de Apel Craiova, având în vedere că asistentei maternale i s-a desfăcut contractul de muncă, iar autorităţile au considerat că fata stă ilegal la domiciliul acesteia.
Fetiţa se află în acest moment cu familia adoptivă, care împreună cu psihologul şi asistentul social au mers la IML Craiova unde minora a fost examinată. Din informaţiile deţinute până în prezent copilul se simte bine, se mai arată în comunicatul Parchetului General. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)