IAŞI: Școala de vară pentru pitici – 8 – 12 iulie 2019
Publicat de Andreea Drilea, 6 iulie 2019, 10:57 / actualizat: 12 iulie 2019, 11:02
Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași organizează cea de a doua ediție a programului de vacanță „Școala de vară pentru pitici” – un proiect educațional care are ca scop explorarea laturilor „magice” ale științelor naturale. Prin îmbinarea literaturii de specialitate cu imaginația, specialiștii invitați își propun să le demonstreze celor mici că aceste domenii pot fi nu doar interesante, ci și distractive.
„Școala de vară” se adresează copiilor între 6 și 12 ani și cuprinde activități practice, care au rolul de a dezvolta curiozitatea și de a înțelege şi interpreta procesele naturale care au loc în mediu. Proiectul este organizat în parteneriat cu Hackerspace Iași, Astroclubul Pegas, Facultățile de Fizică și de Biologie ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și cu Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” a Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași.
Activitățile se vor desfășura la sediul central al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” (Bd Ștefan cel Mare, nr. 8-10) în intervalul orar 10.00 – 12.00, după cum urmează:
Marți, 9 iulie: „Disecând legile fizicii”, coordonator drd. Isabela-Ștefania Dragomir (Facultatea de Fizică – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași).
Primul lucru pe care s-ar putea să îl auziți despre fizică este că e grea. Dar dacă privim mai atent, fizica ne explică lumea înconjurătoare și fenomenele pe care le întâlnim în viața de zi cu zi. Împreună vom realiza experimente de fizică amuzante, vom analiza probleme și comparații neașteptate întâlnite în viața de zi cu zi sau în operele literare științifico-fantastice. Jocuri cu lumini, fulgere în borcan, circuite electrice, spinner multicolor, turnul densităților, nor de ploaie într-un pahar, mașina-balon, oul nărăvaș, portocala plutitoare, sunt câteva dintre experimentele propuse ce vor spori curiozitatea copiilor și dorința de cunoaștere și înțelegere a științelor.
Miercuri, 10 iulie: „Lecția de ornitologie și biologie”, coordonator conf. univ. dr. Carmen Gache (Facultatea de Biologie – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași). Lecția va fi una interactivă, un exercițiu de cunoaștere a lumii vegetale și animale din jurul nostru, din care nu va lipsi microscopul.
Joi, 11 iulie: „Chimia distractivă”, coordonator dr. ing. Gabriela-Antonela Apostolescu (Șef lucrări la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” – Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iași). Timp de două ore, biblioteca va deveni un mini-laborator de chimie, copiii având ocazia să vadă experimente distractive de chimie, realizate cu materiale artizanale.
Vineri, 12 iulie: „Atelier de criminalistică”, susținut de dr. ing. Irina Obrocea, coordonatorul Clubului de criminalistică de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iași.
Pentru a rezolva un caz, munca unui detectiv criminalist presupune cunoştinţe din diverse domenii ale ştiinţei, precum chimie, fizică sau biologie. Copiii vor lua amprente și vor analiza fiecare indiciu lăsat de „infractor” cu ajutorul unor truse speciale.
Vă așteptăm la Școala de vară pentru pitici curioși și curajoși să descoperiti cât de distractivă și fascinantă este lumea științelor! Participarea este GRATUITĂ, dar permisul de intrare este obligatoriu! Vă reamintim că permisul de intrare la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi se eliberează gratuit pentru toate categoriile de vârstă.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)