Galaţi: Administraţia Fluvială a Dunării de Jos va avea două nave proprii pentru dragarea apei
Publicat de Andreea Drilea, 18 iulie 2019, 14:34
Dragarea Dunării reprezintă o prioritate pentru Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, motiv pentru care va achiziţiona două nave proprii care să efectueze această lucrare pe fluviu, a declarat joi, directorul regiei, Dorian Dumitru.
Potrivit acestuia, în momentul de faţă, AFDJ Galaţi nu deţine nave proprii pentru dragajul pe Dunărea Fluvială, iar lipsa acestora se resimte mai ales când nivelul apei scade, iar navigatorii sunt nevoiţi să ocolească peste 100 de kilometri pe rute alternative, pentru a nu eşua. Aceste operaţiuni conduc la creşterea consumului de carburant, dar şi la întârzierea convoaielor, lucruri care provoacă pierderi economice semnificative pentru transportatorii navali.
‘Suntem criticaţi de transportatori şi înţelegem dorinţa lor de a naviga pe Dunăre şi de a nu mai folosi ruta ocolitoare. Atunci când, din motive hidrologice, nu se asigură adâncimi pe Dunăre între 300 şi 346 de metri, transportatorii trebuie să facă o rută ocolitoare de 110 kilometri în amonte şi 110 kilometri în aval. Având utilajele noastre, având şi fondurile necesare pentru asigurarea dragajului, avem combustibil, avem personal, începem dragajul din timp şi credem că putem să asiguram condiţii de navigaţie’, a spus Dorian Dumitru.
Achiziţia celor două drage, care presupune o alocare bugetară de aproximativ 70 milioane lei, va fi aprobată săptămâna viitoare în Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor.
‘Termenul de execuţie este de 22 luni de la semnarea contractului şi vrem ca anul acesta să avem contractul încheiat. Achiziţia, sperăm să o trimitem la ANAF şi să o validăm în vederea publicării pe SEAP, în cursul lunii iulie. Cel puţin 5-6 luni durează o achiziţie publică’, a mai spus directorul general al AFDJ.
Potrivit datelor AFDJ Galaţi, anul trecut, au fost dragaţi 566.615 metri cubi de pe Dunărea Fluvială şi 795.956 metri cubi de pe Dunărea Maritimă, în creştere faţă de anul 2017 când s-au dragat 352.000 de metri cubi pe Dunărea Fluvială şi 701.957 de metri cubi pe Dunărea Maritimă.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)