Tarcea: Amnistia poate fi interzisă prin lege în anumite circumstanţe
Publicat de Andreea Drilea, 18 iulie 2019, 15:19
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a declarat joi că amnistia poate fi interzisă prin lege în anumite circumstanţe, însă aceasta este opţiunea Parlamentului.
‘Instituţia amnistiei este reglementată de lege, de Codul penal, Codul de procedură penală. Aşa că nu pot decât să fiu de acord, fără să citesc motivarea deciziei Curţii Constituţionale, dar, la nivel de principiu, amnistia trebuie reglementată prin lege. Amnistia poate fi interzisă prin lege în anumite circumstanţe, pe anumite aspecte ale infracţionalităţii, dar este opţiunea legiuitorului’, a spus Tarcea, la CSM.
Curtea Constituţională a decis joi că nu poate fi trecută în legea fundamentală interdicţia amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie.
CCR a luat în dezbatere joi cele două proiecte de revizuire a Constituţiei depuse pentru dezbateri în Parlament de PNL-USR şi PSD-ALDE.
Potrivit art. 19 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, înainte de sesizarea Parlamentului pentru iniţierea procedurii legislative de revizuire a Constituţiei, proiectul de lege sau propunerea legislativă, însoţită de avizul Consiliului Legislativ, se depune la Curtea Constituţională, care este obligată ca, în termen de 10 zile, să se pronunţe asupra respectării dispoziţiilor constituţionale privind revizuirea.
Pe 1 iulie, partidele parlamentare de Opoziţie au depus la Parlament proiectul de modificare a Constituţiei, care transpune rezultatul referendumului din 26 mai.
Potrivit proiectului depus de PNL, amnistia sau graţierea pentru persoanele condamnate pentru fapte de corupţie sunt interzise, graţierea individuală de către preşedinte pentru astfel de fapte este de asemenea interzisă, criteriul integrităţii pentru ocuparea unei funcţii publice va fi prevăzut în Legea fundamentală.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)