Ziua Unirii va fi sărbătorită pe scena Naţionalului ieşean
Publicat de , 8 ianuarie 2015, 15:15 / actualizat: 8 ianuarie 2015, 16:52
Ziua Unirii va fi sărbătorită pe scena Teatrului Naţional ‘Vasile Alecsandri’ din Iaşi, în zilele de 24 şi 25 ianuarie, prin organizarea în parteneriat cu Teatrul Naţional ‘Mihai Eminescu’ din Chişinău a spectacolelor ‘Hronicul găinarilor’, după Aurel Busuioc şi ‘Douăsprezece scaune’, după Ilf şi Petrov.
Pentru al doilea an consecutiv, proiectul ‘ReUNIUNI teatrale’, readuce în faţa publicului ieşean o colaborare de lungă durată între cele două instituţii teatrale din Iaşi şi Chişinău. Bazată pe un dialog intercultural de calitate, această colaborare se concretizează, nu întâmplător, în jurul momentului sărbătoririi Unirii, prin două spectacole de vârf ale Teatrului de peste Prut: ‘Hronicul găinarilor’, după Aurel Busuioc şi ‘Douăsprezece scaune’, după Ilf şi Petrov.
La rândul lor, actorii de la Teatrul Naţional ‘Vasile Alecsandri’ din Iaşi vor interpreta, la sfârşitul lunii martie, două spectacole la Teatrul Naţional ‘Mihai Eminescu’ din Chişinău
‘Fiind structurat în esenţă pe interculturalitate, pe cunoaşterea mai profundă a fenomenului teatral din cele două spaţii culturale vecine, proiectul are pe agendă două dintre cele mai de succes spectacole ale Teatrului Naţional ‘Vasile Alecsandri’ Iaşi, găzduite de Naţionalul de la Chişinău. Spectacolele vor avea loc pe 27 martie, zi cu dublă semnificaţie, care sărbătoreşte atât Unirea de la 1818 a Basarabiei cu România, cât şi, la nivel mondial, teatrul’, se menţionează într-un comunicat remis AGERPRES.
‘Hronicul Găinarilor’, care va fi transpus pe scena Naţionalului ieşean în seara zilei de 24 ianuarie, are scenariul şi regia semnate de Petru Hadârcă, decorul creat de Adrian Suruceanu, coregrafia concepută de Dumitru Tanmoşan iar costumele realizate de Stela Furdui. Versurile aparţin Magdei Duţu, muzica, îndrăgitului Valy Boghean.
‘Hronicul găinarilor’, o epopee care cuprinde cronologic toate ‘momentele cruciale’ prin care a trecut satul Găinari, o aşezare născută pe harta Europei, ca din întâmplare, în anul 1812 – şi de aici paralela între Găinari şi Basarabia. Momentele cruciale ale secolului al XIX-lea – căderea regimului ţarist, anii de administraţie românească, războiul sunt raportate la această localitate ce nu accede nici măcar la statutul de cătun. Astfel, din găinar în găinar, neamul lui Panteleu – întemeietorul aşezării, un tip atotmilostiv, cu o meserie secretă, descoperită în timp, aceea de a fura găini – nu numai că n-a sfinţit locul, dar l-a şi predestinat pierzaniei.
Cel de-al doilea spectacol, ‘Douăsprezece scaune’, o comedie muzicală despre birocraţie şi corupţie, este programat pe 25 ianuarie, de la ora 19,00, la Sala Mare a TN Vasile Alecsandri din Iaşi. Această nouă adaptare care poartă semnătura scenariului şi regiei lui Petru Hadârcă, aduce pe scenă aproape întreaga trupă a Teatrului Naţional ‘Mihai Eminescu’ din Chişinău: Victoria Bucun semnează coregrafia spectacolului, Stela Furdui este creatoarea costumelor, Valy Boghean semnează muzica, iar autoarea versurilor este Radmila Popovici. (Agerpres/ FOTO culiselecomunismului.info)