Ascultă Radio România Iași Live

Ananasul (Ananas comosus) este un fruct comestibil cărnos, cu gust dulce-acrişor şi foarte aromat

Publicat de gabrielarotaru, 9 ianuarie 2015, 11:57

Are numele comun atât al plantei tropicale cât şi al fructului. Conţine vitaminele A, B, B1. Fructele proaspete pot fi preparate sub formă de sucuri sau compoturi. Cristofor Columb este cel care a descoperit ananasul pe insula Guadelupa, în anul 1493.

Fructul a ajuns în Europa abia în 1650. John Kidwell a introdus cultura de ananas din Hawaii şi astfel s-a început cultivarea acesteia la scară mare. Printre cei mai cunoscuţi şi influenţi producători de ananas a fost James Dole care s-a mutat în Hawaii şi a înfiinţat prima plantaţie în anul 1900. Dole a achiziţionat 24 ha de teren în 1901 şi ulterior suprafaţa fermei a crescut tot mai mult. După anul 2006, mai existau doar două marii companii de ananas în Hawai, respectiv Dole şi Maui. Cei mai mari producători de ananas sunt: Filipine – 2,2 milioane tone; Tailanda ? 1,9 milioane tone; SUA (Hawai) şi Brazilia cu 1,4 milioane de tone. Cel mai important exportator de fructe proaspete de ananas este Costa Rica cu 322.000 de tone. Începând cu anul 2000, cele mai multe fructe proaspete de ananas care se găsesc în supermarket-urile din SUA şi Europa aparţin unui hibrid ce a fost omologat în Hawaii la începutul anilor 1970.

Ananasul este unul dintre fructele recomandate în dieta de slăbit. Este bogat în fibre şi micronutrienţi, ajută la protecţia organismului faţă de cancer şi prin dispersarea blocajelor sangvine, creşte protecţia la nivelul inimii.

Fructele proaspete şi sucul de ananas sunt bogate în antioxidanţii care protejează organismului de radicalii liberi şi creşte imunitatea. Conţine enzime care dizolvă proteinele provenite din mâncare şi ajută la digestie. O cană plină cu bucăţi de ananas, crud, conţine doar 76 de calorii şi ţine de foame mult timp. Sucul de ananas este şi o sursă de vitamina C, ce ne ajută în cazuri de răceală. Extractul uscat de ananas are un conţinut bogat în bromelină, un amestec de enzime care accelerează metabolismul.

Extractul se poate lua în timpul unei cure de slăbire, dar şi la terminarea ei, pentru a preveni îngrăşarea.

La cumpărare se alege fructul cel mai gustos în funcţie de miros. Acesta trebuie să aibă o aromă tropicală, proaspătă. Pentru a ajunge la miez, se cojeşte cu atenţie coaja şi partea fibroasă, iar apoi fructele se taie în bucăţi. În magazinele din Asia găsim fructe deja curăţate, după o tehnică specială şi decorativă în acelaşi timp.(rador/ecology.md/ FOTO foodstory.ro)

Etichete:
UAIC va reabilita corpul R printr-un proiect PNRR în valoare de 18,5 milioane de lei
Fapt divers luni, 25 noiembrie 2024, 11:07

UAIC va reabilita corpul R printr-un proiect PNRR în valoare de 18,5 milioane de lei

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a câștigat proiectul „Corpul R: Reabilitarea sustenabilă pentru spații moderne de...

UAIC va reabilita corpul R printr-un proiect PNRR în valoare de 18,5 milioane de lei
UAIC a câștigat un proiect PNRR pentru a construi spații de cazare în Stațiunea de cercetare și practică studențească „Vasile Băcăuanu” din Ștefănești, județul Botoșani
Fapt divers luni, 25 noiembrie 2024, 11:06

UAIC a câștigat un proiect PNRR pentru a construi spații de cazare în Stațiunea de cercetare și practică studențească „Vasile Băcăuanu” din Ștefănești, județul Botoșani

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a primit finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru...

UAIC a câștigat un proiect PNRR pentru a construi spații de cazare în Stațiunea de cercetare și practică studențească „Vasile Băcăuanu” din Ștefănești, județul Botoșani
Când va avea loc aprinderea iluminatului festiv montat cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă în municipiul Iași
Fapt divers vineri, 22 noiembrie 2024, 07:35

Când va avea loc aprinderea iluminatului festiv montat cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă în municipiul Iași

Ziua Națională a României, 1 decembrie 2024, va fi marcată şi prin deschiderea amenajărilor specifice organizate de Primăria Municipiului...

Când va avea loc aprinderea iluminatului festiv montat cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă în municipiul Iași
Concursul Vreau să povestesc, ediția a IV-a și-a ales câștigătorii
Fapt divers joi, 21 noiembrie 2024, 12:05

Concursul Vreau să povestesc, ediția a IV-a și-a ales câștigătorii

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova a organizat, în perioada 1 octombrie – 5 noiembrie 2024, Concursul Național de Scurte...

Concursul Vreau să povestesc, ediția a IV-a și-a ales câștigătorii
Fapt divers joi, 21 noiembrie 2024, 11:57

Au început înscrierile pentru Concursul Cangurașul matematician

21 Noiembrie, București Asociația Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării în Educație (IDEE) are plăcerea de a anunța deschiderea...

Au început înscrierile pentru Concursul Cangurașul matematician
Fapt divers marți, 19 noiembrie 2024, 17:31

Bacău: Tânăr rănit după ce s-a urcat pe capota unei maşini, iar şoferul a demarat

Un tânăr în vârstă de 18 ani, din Glăvăneşti, a fost rănit după ce s-a urcat pe capota unei maşini, iar şoferul a demarat, a informat,...

Bacău: Tânăr rănit după ce s-a urcat pe capota unei maşini, iar şoferul a demarat
Fapt divers luni, 18 noiembrie 2024, 08:28

În perioada 18 -24 noiembrie 2024, vor debuta noi evenimente vizuale, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România

În perioada 18 -24 noiembrie 2024, vor debuta noi evenimente vizuale, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România.     Luni,...

În perioada 18 -24 noiembrie 2024, vor debuta noi evenimente vizuale, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România
Fapt divers vineri, 15 noiembrie 2024, 12:46

„Povești în zbor cu zmeie și zei” – un nou atelier D.I.C.E. la Palatul Culturii

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, prin Secția Mediere culturală, Proiecte, Marketing și cu sprijinul activ al Muzeului Etnografic al...

„Povești în zbor cu zmeie și zei” – un nou atelier D.I.C.E. la Palatul Culturii