Recomandări pentru părinţi cum să-și înveţe copiii să se comporte cu străinii
Publicat de , 25 august 2019, 06:10
Cazul băieţelului de 9 ani din Focşani, răpit zilele trecute şi supus unor abuzuri sexuale, a determinat autorităţile să le reamintească părinţilor câteva sfaturi pentru a-şi proteja copiii, în eventualitatea nedorită a unor astfel de situaţii. Poliţiştii spun că, încă de mici, aceştia trebuie să înveţe câteva lucruri elementare pentru a nu cădea victime infractorilor.
Posibilitatea rătăcirii unui copil, în special în locuri aglomerate precum piețe, spectacole sau în spații închise, cum ar fi la cumpărături, în supermarketuri, este una importantă.
Este suficientă o clipă de neatenție, spun polițiștii, pentru ca acest coșmar al oricărui părinte să se dezlănțuie.
Inspector principal Cătălina Murariu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Vrancea: „Sfătuim pe această cale părinţii să poarte discuții cu copiii și să îi învețe cum să te comporte în astfel de situații. Copilul trebuie să știe că este necesar să vă anunțe imediat dacă un străin îi cere să îl ajute, îi oferă dulciuri, daruri sau devine prietenos prin orice alte metode”.
Învăţaţi-vă copiii că nu au voie, indiferent de motiv, să intre în casa unui străin sau în mașina acestuia.
Copilul ar trebui învățat încă de mic date elementare de identificare: numele complet al lui și al părinților, adresa, numărul de telefon, pentru a le comunica doar în situații critice și doar persoanelor de încredere.
Recomandările oamenilor legii se referă și la copiii cărora polițiștii le recomandă în principal să fie vigilenți în privința persoanelor străine care încearcă să îi abordeze sub diferite motive, să le ofere bani sau cadouri, cerându-le, în același timp, să îi însoţească sub diferite motive.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)