(UPDATE/AUDIO) Vaslui: A fost redeschis dosarul pentru act sexual cu minori pe numele fostului episcop al Huşilor
Publicat de , 26 august 2019, 13:00
Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au redeschis urmărirea penală în dosarul în care fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanul, pe numele de mirean Corneliu Onilă, a fost cercetat pentru comiterea infracţiunii de act sexual cu minori şi clasat din lipsă de probe.
Dosarul a fost redeschis în urma unei anchete ce a fost derulată de către jurnaliştii de la publicaţia online safielumina.ro
Într-o intervenţie la Radio Iaşi, Ovidiu Vanghele, unul dintre jurnaliştii care au documentat cazul, a vorbit despre descoperirile făcute în cadrul anchetei:
„[…] Acest şantaj (n.r. referinţă la dosarul în care au fost condamnaţi preoţii care l-au şantajat pe fostul episcop al Huşilor) a avut un obiect. Obiectul era reprezentat de publicarea unor înregistrări cu caracter sexual, compromiţătore, evident, pentru o persoană care avea această calitate, de episcop. Problema apare atunci când DNA, investingând şantajul, ajunge să dea peste aceste probe video ale abuzurilor şi alege să le păstreze într-un fişet fără să sesiseze alţi procurori în a căror competenţă s-ar afla o eventuală faptă de şantaj. Păstrează, repet, aceste filmuleţe în care episcopul abuzează elevi de seminar şi nu le dă mai departe pentru a fi investigată şi această faptă în care episcopul nu ar mai fi persoană vătămată ca în cazul şantajului, ci ar fi abuzatorul. Din informaţiile pe care le avem până în momentul acesta, înregistrările datează din perioada 2007-2017. Noi ştim, în principiu, ce este acolo. O parte dintre ele le avem, o parte încă nu le avem. Ştim despre ce este vorba în ele. Din partea Bisericii Ortodoxe Române nu există o reacţie. Ba chiar aş spune că există o profundă sfidare a opiniei publice, la modul general, pe care am văzut-o la actualul episop de Huşi, Ignatie, care, într-o discuţie cu presa locală, este filmat în momentul în care spune că nu vrea să audă depre acest subiect. […]”
Amintim că în iunie 2017, Corneliu Bârlădeanul, pe atunci episcop de Huşi, a reclamat la DNA că este şantajat de trei preoţi care i-au cerut bani sau funcţii pentru a nu face publică o înregistrare în care prelatul ar apărea în timp ce întreţinea relaţii homosexuale cu o persoană despre care se crede că era un elev de la Seminarul Teologic Huşi.
Fostul episcop al Huşilor s-a retras din funcţie în luna august a anului 2017 şi se află la Mănăstirea Văratec.
El susţinea încă de atunci că este nevinovat.
Ulterior, cei trei preoţi au fost condamnaţi la închisoare cu executare în dosarul de şantaj instrumentat de DNA Iaşi.
Lucian Bălănuţă, cu o sinteză a condamnărilor în acest caz:
Cei trei preoţi acuzaţi că l-au şantajat pe fostul episcop de Huşi Corneliu Bârlădeanu, ameninţându-l că fac public un film în care acesta apărea în ipostaze intime cu un fost elev de la seminar, au fost condamnaţi definitiv la închisoare cu executare, la începutul lunii martie. Fostul arhimandrit Cristian Jitaru a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, interzicându-i-se pentru cinci ani dreptul de a fi ales şi dreptul de a exercita funcţia de preot. Gheoghe Damian, fost preot de caritate la Spitalul Judeţean de urgenţă Vaslui, a primit trei ani de închisoare cu executare, precum şi interzicerea unor drepturi, inclusiv a celui de a fi preot, pe o perioadă de cinci ani. Şi Preotul paroh al Parohiei Văleni, Răzvan Bumbu, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi pentru cinci ani. Cei trei preoţi l-au şantajat pe episcopul de Huşi, Corneliu Bârlădeanu, cu imagini compromiţătoare în schimbul unor sume de bani sau funcţii. Dosarul a fost instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie – serviciul judeţean Iaşi. În august 2017, reprezentanţii Patriarhiei au anunţat că episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, s-a retras din funcţie, deşi se consideră nevinovat, el urmând să rămână ”în ascultare deplină faţă de Sfântul Sinod”. De asemenea, el a fost exclus din clerul bisericesc.
(Lucian Bălănuţă, Radio Iaşi/FOTO radioiasi.ro)