Radio România la Festivalul Internaţional George Enescu 2019
Publicat de , 27 august 2019, 15:16
Din 1958, încă de la prima ediţie, neîntrerupt până astăzi, Radio România este alături de Festivalul Enescu, în calitate de coproducător.
Ediţia a 24-a a Festivalului Enescu, care se va desfăşura între 31 august şi 22 septembrie, va fi reflectată pe larg în programele Radio România Muzical şi Radio România Cultural, iar ştiri şi reportaje vor fi difuzate şi de Radio România Actualităţi şi în reţeaua studiourilor regionale Radio România.
Radio România Muzical va transmite în direct toate concertele pentru care artiştii şi-au exprimat acordul în acest sens. Majoritatea concertelor derulate la Bucureşti, aproape 70 dintre ele, pot fi ascultate în direct la Radio România Muzical, evenimentele derulate la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, Sala Radio şi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Concertele de la Sala Palatului şi Ateneul Român pot fi ascultate şi la Radio România Cultural. Printre concertele difuzate live de cele două posturi de radio se numără câteva dintre cele mai aşteptate din ediţia 2019 a Festivalului Enescu: recitalul susţinut de soprana Diana Damrau şi harpistul Xavier de Maistre, concertele Capelei de stat din Dresda, cu pianista Yuja Wang solistă, ale Orchestrei Simfonice din Londra, cu pianistul Denis Matsuev solist, ale Filarmonicii din Monte Carlo, cu baritonul Bryn Terfel solist, ale Filarmonicii din Sankt Petersburg, ale Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam sau opera în concert Femeia fără umbră de Richard Strauss, dirijată de Vladimir Jurowski. În total, peste 12.000 de minute de concerte în direct, la Radio România Muzical şi Radio România Cultural. Programul complet al transmisiunilor directe din Festivalul Enescu poate fi consultat online pe site-ul Radio România Muzical. Transmisiunile directe pot fi ascultate şi live online, la www.romania-muzical.ro şi www.radioromaniacultural.ro.
Concertele înregistrate, pentru care nu au existat drepturi de transmisie live din partea artiştilor, vor fi difuzate în perioada sărbătorilor de iarnă la Radio România Muzical şi Radio România Cultural.
Peste 50 de interviuri au fost deja realizate de jurnaliştii Radio România Muzical şi Radio România Cultural cu artiştii din Festivalul Enescu, iar altele urmează să fie realizate în timpul desfăşurării festivalului. Interviurile vor fi difuzate în pauzele concertelor transmise în direct şi vor putea fi citite pe site-ul Radio România Muzical. Tot în pauzele transmisiunilor directe îşi vor găsi locul cronicile concertelor înregistrate de radiul public, postate şi în formă scrisă pe site-ul Radio România Muzical.
Artiştii Radio România vor fi prezenţi, ca în fiecare ediţie, în concertele Festivalului George Enescu. Cei mai tineri dintre muzicieni, membrii Corului de Copii Radio, pregătiţi de dirijorul Răzvan Rădos, vor evolua în concertul din 4 septembrie de la Sala Mare a Palatului, alături de Orchestra Radiodifuziunii din Berlin, dirijor Vladimir Jurowski. În program: opera în concert Femeia fără umbră de Richard Strauss. Corul de copii Radio apare şi în distribuţia concertului din 5 septembrie de la Sala Palatului, alături de aceeaşi orchestră şi acelaşi dirijor.
Pe 15 septembrie, pe scena Sălii Palatului vor urca Corul Academic Radio pregătit de Ciprian Ţuţu, şi Orchestra Naţională Radio, pentru a interpreta opera în concert Peter Grimes de Benjamin Britten. Aceleaşi ansambluri, Corul Academic Radio şi Orchestra Naţională Radio, interpretează pe 22 septembrie, la Sala Radio, lucrări de Krysztof Penderecki, conduşi chiar de compozitor. Corul Academic Radio are încă două evoluţii în cadrul festivalului Enescu: pe 3 septembrie, alături de Orchestra Simfonică din Londra, dirijor Gianandrea Noseda şi pe 19 septembrie alături de Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, dirijată de Christian Badea.
Pe 22 septembrie, la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României va avea loc un concert ce îi are în distribuţie pe membrii Orchestrei de Cameră Radio, care vor evolua alături de VocalConsort Berlin într-un program cu lucrări de Sven Helbig.
Sala Radio găzduieşte seria Muzica secolului XXI: ansambluri celebre vor interpreta lucrări, cele mai multe, în primă audiţie românească, cu participarea extraordinară a compozitorilor acestor opusuri, mulţi dintre ei, de asemenea, pentru prima dată la Bucureşti. În total, 12 concerte cu muzică contemporană, găzduite de Sala Radio, devenită un pol al creaţiei contemporane de cel mai înalt nivel internaţional.
Violonistul Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrelor Radio, propune două concerte în cadrul seriei Tribut lui George Enescu derulate sub semnul festivalului Enescu în lume, mai precis, în Canada. Concertele sunt programate pe 21 septembrie la Montreal şi pe 22 septembrie la Toronto.