Diplomă de Merit pentru Radio România Iași la cea de a XIII-a ediție a Festivalului ”Zile și nopți de teatru la Brăila” (articol, audio și foto: Alex Aciobăniței)
Publicat de alexaciobanitei, 24 septembrie 2019, 01:08
În perioada 13 – 22 septembrie, a avut loc cea de a XIII-a ediție a Festivalului ”Zile și nopți de teatru la Brăila”, eveniment organizat de prestigiosul teatru ”Maria Filotti” și promovat de Radio România Iași.
Tema ediției din acest an a fost ”Criza familiei în lumea contemporană”. Festivalul a fost dedicat memoriei regizoarei Cătălina Buzoianu. Aceasta s-a născut la Brăila, în anul 1938 și a decedat la București, în anul 2019.
Totodată, teatrul brăilean a sărbătorit prin Festivalul ”Zile și nopți de teatru la Brăila” din această toamnă și 70 de ani de existență.
Evenimentul este internațional și aduce în cele trei săli ale teatrului brăilean – Sala Mare, Sala Studio ”Bujor Macrin” și Sala Avantgarde – spectacole de excepție. Debutul celei de a XIII-a ediții a însemnat un showcase al teatrului organizator, concretizat în trei premiere: ”True West”, de Sam Shepard, în regia lui Vlad Cristache, ”Conversație după înmormântare”, de Yasmina Reza, în regia lui Vlad Massaci și ”Doi pe un balansoar”, de William Gibson, în regia lui Victor Ioan Frunză.
Talentate trupe teatrale, cunoscute și recunoscute, regizori și actori uniți prin legământul autenticităţii sau al profesiunii lor de credință, stiluri teatrale diverse dar, cumva, complementare, articulând un program bine dozat, s-au reunit în monumentalul templu al Thaliei din orașul dunărean.
La această ediție a festivalului au fost lansate câteva cărți semnificative pentru teatrul brăilean și cel românesc, dedicate regretaților regizori Cătălina Buzoianu și Alexandru Tocilescu, dar și celebrului muzician Eugen Doga. Acestei colecții i s-a alăturat o antologie de dramaturgie elenă contemporană. Cu prilejul împlinirii celor 70 de ani de existență ai teatrului, organizatorii au lansat volumul ”Orizont monografic 2009 – 2019”, semnat de Ioan Munteanu.
Semnătura repertorială a festivalului îi aparține regizorului, criticului de teatru si muzicianului Lucian Sabados – manager al teatrului brăilean.
Lucian Sabados a acordat postului nostru de radio, la închiderea festivalului, o Diplomă de Merit pentru susținerea și promovarea evenimentului. Diploma de merit este semnata atât de Lucian Sabados, cât și de Viorel-Marian Dragomir, primarul municipiului Brăila.
Alex Aciobăniței, realizator al emisiunii SPECTACOLUL ARTEI și reprezentant Radio Iași la festivalul brăilean de teatru ne propune un scurt dialog cu Lucian Sabados. Acesta a vizitat sediul postului nostru de radio în vara anului 2018, un alt semn al colaborării dintre cele două instituții. Mai putem adăuga faptul că un număr semnificativ de actori ai Teatrului ”Maria Filotti” din Brăila se revendică de la școala ieșeană de teatru, pe diploma lor de absolvire fiind antetul Universității Naționale de Arte ”George Enescu” din Iași.
(articol, audio și foto: Alex Aciobăniței)