Aproape 200.000 de români care trăiesc şi muncesc în Marea Britanie s-au înregistrat pentru noul Statut de rezidenţă
Publicat de , 4 octombrie 2019, 14:14
Aproape 200.000 de români care trăiesc şi muncesc în Marea Britanie s-au înregistrat pentru noul Statut de rezidenţă, spune în exclusivitate la Radio România, ambasadorul Regatului Unit la Bucuresti, Andrew Noble.
El mai afirmă că a fost respinsă solicitarea unui singur român din cauza trecutului său infracţional.
Andrew Noble a explicat, totodată, că în cazul unui Brexit fără acord, românii care vin ca turişti în Marea Britanie, dar decid că vor să rămână, trebuie să depună o cerere de rezidenţă pentru trei ani.
Ambasadorul Andrew Noble a explicat că situaţia românilor din Marea Britanie nu va fi afectată.
Andrew Noble: Dacă soseşti în Marea Britanie până pe 31 decembrie 2020, la 00:00, ai dreptul ca cetăţean european să ceri, dacă vrei, noul Statut de rezidenţă. Dacă nu va exista un acord cu Uniunea, atunci trebuie să ajungi în Marea Britanie şi să depui cererea până pe 1 noiembrie. Pentru cei care doar călătoresc în Marea Britanie, ţara noastră va fi în continuare foarte deschisă. Românii vor putea călători doar cu buletinul şi vor putea sta până la 90 de zile, într-o perioadă de 180 de zile, adică formula clasică internaţională.
Ambasadorul britanic a mai spus că Regatul Unit vrea, după Brexit, o relaţie şi mai strânsă decât până acum cu România şi că va creşte şi mai mult implicarea Marii Britanii în proiecte umanitare ori colaborare în domenii ca afacerile interne şi lupta cu crima organizată.
Andrew Noble a precizat că aproape 50 de organizaţii nonguvernamentale din România au legătură cu Marea Britanie în domenii ca educaţia sau sprijinul pentru persoanele defavorizate ori cu dizabilităţi.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)