(UPDATE) Donald Trump a ameninţat Ankara cu sancţiuni economice
Publicat de Andreea Drilea, 11 octombrie 2019, 06:42
UPDATE, 11 octombrie – Ofensiva Turciei împotriva forţelor kurde în Siria nu a încălcat linia roşie trasată de Donald Trump, care a ameninţat Ankara cu sancţiuni economice în caz de comportament disproporţionat sau ”inuman”, a afirmat joi un înalt resonsabil american, relatează AFP.
Întrebat despre definirea acestei linii roşii, acest oficial al Departamentului de Stat al SUA a explicat că aceasta ar include ”o curăţare etnică” precum şi ”lovituri aeriene sau terestre la întâmplare împotriva populaţiei civile”.
”Nu am văzut exemple semnificative al unui astfel de comportament în acest stadiu, dar acesta este doar începutul operaţiunii”, a adăugat el sub rezerva anonimatului.
Cei cinci membri ai UE din Consiliul de Securitate al ONU au cerut joi ‘Turciei să înceteze acţiunea sa militară unilaterală’ în Siria, într-o declaraţie dată publicităţii la finalul unei reuniuni de urgenţă cu uşile închise a acestui for.
În acest stadiu, cele cinci ţări europene – Franţa, Germania, Belgia, Marea Britanie, Polonia – nu au reuşit să atragă adeziunea partenerilor lor din Consiliul de Securitate pentru declaraţia lor, potrivit unor diplomaţi.
UPDATE, 10 octombrie – Turcia îşi va asuma responsabilitatea pentru deţinuţii proveniţi din rândurile grupării Statul Islamic (SI) în ‘zona sigură’ pe care doreşte să o impună în Siria după incursiunea sa militară, a declarat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, răspunzând temerilor că militanţii ar putea evada în haosul creat, relatează Reuters.
Turcia a lansat tiruri asupra miliţiilor kurde din nord-estul Siriei pentru a doua zi consecutivă joi, forţând zeci de mii de oameni să fugă şi provocând moartea a câteva zeci de persoane, ceea ce a atras condamnare la nivel internaţional.
Miliţiile kurde controlează centre de detenţie în care se află mii de militanţi din cadrul grupării SI, dar şi tabere în care sunt ţinute zeci de mii dintre rudele lor. Un oficial kurd de rang înalt a avertizat că militanţii ar putea evada dacă violenţele se intensifică.
‘Dacă taberele DAESH sau închisorile se află în zona sigură, suntem responsabili’, a declarat Mevlut Cavusoglu în cadrul unui briefing pentru presa străină.
Turcia le va cere ţărilor de origine ale combatanţilor străini ai SI din zona sa să îi ia înapoi. Dacă ţările acestea refuză – cum multe au făcut-o deja – ‘este responsabilitatea noastră ca deţinuţii SI să fie traşi la răspundere şi nu eliberaţi’, a spus Cavusoglu.
Turcia nu va fi însă responsabilă pentru deţinuţii din rândurile SI închişi în alte zone ale Siriei, a adăugat el.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a apărat operaţiunea militară a Turciei într-un discurs susţinut joi, respingând valul de critici generale şi ameninţând să trimită peste 3 milioane de refugiaţi sirieni în Europa.
El şi-a reiterat planul de a muta milioane de refugiaţi sirieni în ‘zona sigură’ pe care o va crea în nord-estul Siriei, precizând că Turcia doreşte să realizeze acest lucru fără finanţare internaţionale.
Uniunea Europeană a anunţat că nu va furniza niciun ajutor financiar Turciei pentru planurile sale. Cavusoglu a spus însă că dacă blocul comunitar refuză să acorde asistenţă, refugiaţii ‘vor fi şi problema lor’.
‘Asta nu este şantaj sau ceva de acest gen. Aceasta este o provocare comună cu care se confruntă societăţile noastre’, a spus Cavusoglu
Cel puţin 15 persoane, dintre care 8 civili, au fost ucise miercuri în cursul ofensivei armatei turce asupra forţelor kurde din nord-estul Siriei, conform informaţiilor furnizate de Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH), transmite AFP.
Două din victime şi-au pierdut viaţa în tirurile de artilerie asupra Qamichli, oraş cu populaţie majoritar kurdă.
Potrivit OSDH, care dispune de o reţea extinsă de surse în Siria, 40 de persoane au fost, de asemenea, rănite.
Regiunile învecinate Turciei, în special zonele Tal Abyad şi Ras al-Ain, au fost bombardate de aviaţia şi artileria armatei turce.
Ofensiva declanşată miercuri de Turcia în Siria este a treia din 2016. Ea deschide un nou front într-un conflict care a făcut peste 370.000 de morţi şi a provocat strămutarea a milioane de persoane de la declanşarea sa în 2011.
Franţa, Regatul Unit şi Germania au cerut convocarea Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre ofensiva turcă în nordul Siriei, lansată miercuri, a anunţat ministrul francez al afacerilor europene Amelie de Montchalin, potrivit Reuters.
Într-o audiere în comisia pentru afaceri externe a parlamentului francez, Amelie de Montchalin a spus că cele trei ţări definitivează o declaraţie comună pentru a ”condamna ferm” ofensiva lansată de Turcia.
O declaraţie separată, din partea Uniunii Europene, nu a fost deocamdată convenită din cauză că unele ţări membre ezită să se pronunţe.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat miercuri, pe Twitter, că armata ţării sale a lansat o ofensivă în nordul Siriei.
Erdogan a denumit operaţiunea ‘Izvorul Păcii’ şi a afirmat că ţintele acesteia sunt gruparea jihadistă Statul Islamic şi miliţiile kurde YPG (Unităţile de protecţie a poporului), susţinute de Occident, dar pe care Ankara le consideră organizaţie teroristă.
Turcia afirmă că a informat Statele Unite ale Americii, Rusia şi aliaţii săi europeni în legătură cu operaţiunea pe care o planifica în Siria miercuri la ora 14.00 (11.00 GMT), transmite dpa.
Ministerul turc al Apărării a precizat că au fost informate de asemenea Germania, Marea Britanie, Franţa şi Italia, precum şi NATO şi ONU.
Operaţiunea turcă din Siria a fost anunţată oficial de preşedintele Recep Tayyip Erdogan două ore şi jumătate mai târziu.
Turcia dispune de a doua armată ca mărime din Alianţa nord-atlantică.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avea prevăzută pentru vineri o vizită la Istanbul.
(Agerpres/FOTO cnn.com)