Finala Concursului Internațional de Canto din cadrul Rencontres Musicales Enesco
Publicat de dvlad, 12 octombrie 2019, 15:56 / actualizat: 14 octombrie 2019, 12:09
[message_box title=”MESSAGE TITLE” color=”red”]ADD_CONTENT_HERE[/message_box]
Finala Concursului Internațional de Canto din cadrul Rencontres Musicales Enesco,
Întâlnirile Muzicale Internaționale Georges Enesco de la PARIS
În seara de 11 octombrie 2019, în Auditoriumul de concerte al Conservatorului Municipal „Frédéric Chopin” de la Paris, într-o atmosferă festivă, a avut loc Finala Concursului Internațional de Artă Vocală desfășurat între 9 și 11 octombrie 2019, în cadrul Întâlnirilor Muzicale Internaționale «Georges Enesco».
Au fost șase candidați rămași în concurs la secțiunea Profesioniști, care au cântat câte două arii, marea noutate din acest an fiind introducerea orchestrei pentru acompaniamentul soliștilor finaliști. Dirijor invitat a fost Leonard Dumitriu, profesor la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași. Orchestra a fost formată din studenți ai Conservatorului Național de Muzică din Paris. Finala desfășurată cu orchestra permite afilierea Concursului Enesco la Federația Internațională a Concursurilor de Muzică de la Geneva.
Repertoriul concursului impune arii și lieduri contemporane și de sec. XX : arii de Giacomo Puccini, Francis Poulenc, Igor Stravinsky, Richard Strauss, Darius Milhaud, George Enescu, Leonard Bernstein, Régis Campo, Samuel Barber, Benjamin Britten, Gian Carlo Menotti s.a. si lieduri de George Enescu, Isabelle Aboulker, Nicolas Bacri, Karol Beffa, Michel Decoust, Henri Dutilleux, Henri Nafilyan, Vladimir Cosma, Carmen Petra Basacopol, Pascal Bentoiu, Adrian Pop, Felicia Donceanu, Sabin Pautza, Alexandra Cherciu.
La concurs au venit mai ales voci feminine, la secțiunea Amatori opt concurenți, iar la Profesioniști 22, marea lor majoritate având un nivel foarte bun, iar câțiva, excepțional.
Juriul Concursului Enesco 2019 a fost format din mari personalități ai artei lirice, jurnaliști de muzică și dirijori :
- Viorica CORTEZ, artiste lyrique – Présidente du Jury
- FRANCOISE PETRO, artiste lyrique, membre du Conseil d’Administration de l’ADAMI
- BETINNA BRENTANO, agent artistique, l’Agence Adagio-Artists
- Florin ESTEFAN, artiste lyrique, Directeur de l’Opéra de Cluj – Napoca
- HERVE OLEON, artiste lyrique, Vice-Président de l’association J. Massenet
- LEONARD GANVERT, chef d’orchestre
- LEONARD DUMITRIU, chef d’orchestre
- THIERRY GUYENNE, artiste lyrique, journaliste à Opéra Magazine
- LAURENT BURY, journaliste Opéra forum
- HENRI NAFILYAN, compositeur, Directeur du Conservatoire de Musique „M. Alboni”, membre du Conseil d’Administration de la SEAM
- MARCIAN DAVID, chef d’orchestre
- NICOLAS GRIENBERGER, Assistant à l’Agence artistique Adagio-Artists
Secțiunea de Mari Amatori ai Artei Vocale s-a desfășurat pe 9 octombrie în ambianța magistrala a Oratoire de Louvre, grație dirijorului și membru în juriu Hervé Oléon, iar pe 10 octombrie a avut loc Finala la istorica Sala Cortot (care se pare ca i-a impresionat și mai mult pe unii candidati), iar pentru prima dată, la această a 6-a ediție a concursului, Secțiunea de Profesioniști a cuprins trei etape : Eliminatorie – 9 octombrie, Semifinala – 10 octombrie, în aceleași locații cu Secțiunea de Amatori, iar Finala s-a desfășurat la Auditoriumul Conservatorului „Frédéric Chopin”, cu o acustica impecabila, pe 11 octombrie, fiind încheiată cu deliberarea (indelungata a) Juriului și cu Ceremonia de Decernare a premiilor ambelor secțiuni. Seara Finalei a fost prezentată de jurnalistul Marius Constantinescu.
La cele două secțiuni, pianiștii acompaniatori au fost Emma Sanglar, Juliette Sabbah, Chloé Elasmar și Claire Su, colaboratori ai concursului și în celelalte ediții.
Premiile au fost decernate de către directorul artistic al Rencontres Enesco, pianista Alina Pavalache, din partea organizatorilor, Asociația Noesis Arts et Culture, Asociația Muzicală Franceză Georges Enesco si Conservatorul de Muzică Marietta Alboni. Doamna Pavalache a mulțumit partenerilor și a felicitat toti participanții pentru prestația lor în care au aratat un înalt nivel al artei vocale.
LAUREAȚI
Secțiunea : Tineri cîntăreți profesioniști
- Aida PASCU, soprană (România) – Grand Prix Opéra, Premiul Publicului
- Premiul Special al Operei din Cluj: Aida Pascu, soprană și Mihaela Panca, mezzosoprană
- Emily Rose BRY, soprană (SUA-Franta) – Grand Prix Mélodie Contemporaine
Doamna Doina Marian, director al Institutului Cultural Român din Paris, a acordat Grand Prix Georges Enesco, din partea Institutului Cultural Român, sopranei Aida Pascu. A fost anunțat cu acest prilej parteneriatul cu Festivalul International George Enescu, care constă în programarea unuia sau a doi laureați ai Concursului International George Enescu de la București în Concertele din cadrul Rencontres Musicales Enesco 2020 de la Paris și programarea unuia sau a doi laureați ai Concursului Enesco de la Paris în cadrul Festivalului George Enescu.
Finalistele sunt Fangxi BAO soprana (China), Ornella BOURELLI soprana (Franta), Béatrice NANI mezzosoprana (Franta-Italia), Mihaela PANCA soprana (Romania).
De observat ca inscrierile in Sectiunea de profesionisti se pot face fie la o subsectiune, fie la doua, din urmatoarele : Grand Prix de la Mélodie Contemporaine, Grand Prix George Enescu, Grand Prix Opéra si Grand Prix Opera Cluj.
Secțiunea : Mari Amatori de Artă Vocală
- Natasha HAMOUMA GOGUEL, soprană (Franța) Premiul 1 si Premiul Publicului
- Cezar MITITIUC, bariton (ROMANIA) Premiul 2
- Tina ROMAN, mezzosoprană (ROMANIA) Premiul 3
La această ediție a Concursului Enesco nu au fost acordate Premiul Special “Jules Massenet” și nici Premiul Special “Cătălina Cortez”.