La 7 noiembrie, sărbătorim, ciocolata amăruie. Beneficii pentru organism
Publicat de Andreea Drilea, 7 noiembrie 2019, 07:08
În calendarul haios (da, există şi calendarul haios), la 7 noiembrie, se sărbătoreşte ciocolata amăruie.
O ciocolată bună se deosebeşte de una mai puţin bună după cantitatea de cacao pe care o conţine.
O ciocolată cu o cantitate mai mică de cacao, conţine mai mult zahăr şi devine nocivă pentru organism.
De ce? Pentru că nu mâncăm cacao, ci o cantitate mare de zahăr.
Consumată cu moderaţie, ciocolata aproape că nu are contraindicaţii. Excepţie fac cei care au alergie la ingredientele acesteia.
De ce să consumăm ciocolată neagră sau amăruie:
1. Ciocolata neagră este foarte hrănitoare deoarece este bogată în fibre, fier, magneziu, cupru, mangan şi alte câteva minerale.
2. Ciocolata neagră este o sursă puternică de antioxidanţi: polifenoli, flavone, catechine. Un studiu arată că ciocolata neagră şi cacaua conţin mai mulţi antioxidanţi activi – polifenoli şi flavone – decât alte fructe care au fost testate, inclusiv afinele şi fructele de Acai.
3. Ciocolata neagră şi tensiunea arterială – compuşii bioactivi din cacao pot îmbunătăţi fluxul sanguin în artere şi pot produce o scădere mică, dar semnificativă statistic, a tensiunii arteriale.
4. Ciocolata neagră şi colesterolul – ciocolata neagră scade incidenţa mai multor factori de risc pentru boli şi daunele oxidative ale LDL (colecterol rău), în timp ce creşte HDL şi îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină.
5. Ciocolata neagră poate proteja pielea împotriva soarelui – studiile arată că flavonele din cacao pot îmbunătăţi fluxul sanguin la nivelul pielii şi ne pot proteja împotriva efectelor nocive ale soarelui.
6. Ciocolata neagră poate îmbunătăţi funcţiile cerebrale Pulberea de cacao conţine şi substanţe stimulante, cafeină şi teobromină, care pot îmbunătăţi funcţia creierului pe termen scurt.
*****
Ciocolata neagra
100 gr. de ciocolată neagră cu 70-85% cacao conţine (1):
• 11 gr. fibre
• 67% din necesarul zilnic de fier
• 58% din necesarul zilnic de magneziu
• 89% din necesarul zilnic de cupru
• 98% din necesarul zilnic de mangan
• are de asemenea, mult potasiu, fosfor, zinc şi seleniu.
(Radio Iaşi/Andreea Drîlea/FOTO radioiasi.ro)