#Prezidenţiale2019/Prezenţa, în timp real, la urne în turul întâi
Publicat de Andreea Drilea, 10 noiembrie 2019, 07:01 / actualizat: 10 noiembrie 2019, 19:05
UPDATE; ora 19:00 – Peste 8,2 milioane de cetăţeni români, respectiv 45,15% din totalul celor înscrişi pe listele permanente, şi-au exprimat, pînă la ora 19,00, opţiunea pentru viitorul preşedinte al României.
În judeţele Moldovei, prezenţa la vot arată astfel: pe primul loc se situează judeţul Vrancea, cu 44,4%, urmat de Galaţi – 42,2, Neamţ – 41,4%, Suceava – 41,1% Iaşi – 41,03 procente, Bacău – 40,3, Botoşani – 40,2%
Pe ultimul loc se situează, în continuare, judeţul Vaslui cu 34,3 procente rată de participare la scrutin.
De asemenea, aproximativ 620 de mii cetăţeni români din diaspora au votat până în prezent, depăşind astfel recordul stabilit în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2014.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
UPDATE; ora 18:00 – Peste 7,6 milioane de cetăţeni români, respectiv 41,95% din totalul celor înscrişi pe listele permanente, şi-au exprimat, pînă la ora 18,00, opţiunea pentru viitorul preşedinte al României.
În judeţele Moldovei, prezenţa la vot arată astfel: pe primul loc se situează judeţul Vrancea, cu 41,6%, urmat de Galaţi şi Neamţ – 39,1%, Suceava – 38,6, Iaşi – 38,1 procente, Bacău – 38, Botoşani – 37,9.
Pe ultimul loc se situează, în continuare, judeţul Vaslui cu 32,3 procente rată de participare la scrutin.
De asemenea, aproximativ 585 de mii cetăţeni români din diaspora au votat până în prezent, depăşind astfel recordul stabilit în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2014.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
UPDATE; ora 17:00 – Peste milioane 6,8 milioane de cetăţeni români, respectiv 37,4% din totalul celor înscrişi pe listele permanente, şi-au exprimat pînă la ora 17,00 opţiunea pentru viitorul preşedinte al României.
În judeţele Moldovei, prezenţa la vot arată astfel: pe primul loc se situează judeţul Vrancea, cu 38,5%, urmează apoi judeţele Neamţ – 36,1, Suceava – 35,4, Galaţi- 35,3, Bacău – 35,1, Botoşani – 34,9, Iaşi – 34,8%.
Pe ultimul loc se situează judeţul Vaslui cu 29,6 procente rată de participare la scrutin.
De asemenea, aproximativ 547 de mii cetăţeni români din diaspora au votat până în prezent, depăşind astfel recordul stabilit în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2014.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
UPDATE, ora 16:10 – Peste 6,2 milioane de cetăţeni români, respectiv 34,2% din totalul celor înscrişi pe listele permanente, şi-au exprimat pînă la ora 16,00 opţiunea pentru viitorul preşedinte al României.
În judeţele Moldovei, prezenţa la vot arată astfel: pe primul loc se situează judeţul Vrancea, cu 35%, urmează apoi judeţele Neamţ – 33,6, Bacău – 32, 7, Suceava – 32,7, Botoşani – 32,6, Galaţi – 32,4, Iaşi – 32,1.
Pe ultimul loc se situează judeţul Vaslui cu 27,4 procente rată de participare la scrutin.
De asemenea, aproximativ 525 de mii cetăţeni români din diaspora au votat până în prezent, depăşind astfel recordul stabilit în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2014.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
UPDATE ora 14:40 – Peste 5 milioane de cetăţeni români din ţară şi alţi aproximativ 463 de mii din diaspora şi-au exercitat dreptul de vot în ţară până la această oră. Rata de participate se apropie de 17% din numărul total al alegătorilor.
UPDATE ora 12:10 – Peste 3 milioane de cetăţeni români din ţară şi alţi aproximativ 370 de mii din diaspora şi-au exercitat dreptul de vot în ţară până la această oră. Rata de participate se apropie de 17% din numărul total al alegătorilor.
Duminică, 10 noiembrie, românii sunt așteptați la vot, la alegeri prezidențiale 2019.
Dacă viitorul președinte nu va fi decis în primul tur, pe data de 24 noiembrie 2019 se organizează al doilea tur de scrutin.
Pe 10 noiembrie, Biroul Electoral Central actualizează, în timp real, prezența la vot și rezultate la alegeri prezidențiale 2019.
Prezenţa, în timp real, la urnele din România. – AICI
În țară au fost organizate 18.748 de secții de votare, lista acestora poate fi consultată pe site-ul www.roaep.ro.
18.217.156 de alegători sunt înscrişi pe listele permanente.
La alegeri prezidențiale 2019, românii vor vota la secția la care sunt arondați în conformitate cu domiciliul din actul de identitate.
Cei care nu cunosc numărul secției la care sunt arondați pot afla informația AICI, după ce va fi completat CNP-ul, numele de familie și un cod generat automat.
Cei care în ziua de 10 noiembrie – ziua în care se organizează alegerile prezidențiale 2019 – nu se află în localitatea de domiciliu, pot vota la orice secție, pe lista suplimentară.
În cazul în care o persoană este omisă din lista permanentă, aceasta va fi înscrisă pe o listă suplimentară.
Cu ce acte se votează la alegeri prezidențiale 2019
Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România, care în ziua votării se află în țară, își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
Cum votează alegătorii netransportabili
Potrivit Autorității Electorale Permanente, pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „VOTAT”, buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.
Cum se numără voturile la alegerile prezidențiale 2019
Operațiunile privind numărarea voturilor, inclusiv ale celor prin corespondență, sunt înregistrate video și audio și se desfășoară în deplină transparență, în prezența tuturor membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare și a persoanelor acreditate.
Dacă viitorul președinte nu va fi decis în primul tur la alegeri prezidențiale 2019, pe data de 24 noiembrie 2019 se organizează al doilea tur de scrutin.
(Radio Iaşi/FOTO radioiasi.ro)