Invitata ediţiei: conf.univ.dr. Vasilica Stoiciu Frunză/Inedit: Proces verbal de acordare a Premiului Enescu, 1938/ album Cecilia Bartoli, la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Publicat de dvlad, 23 noiembrie 2019, 15:40
Transcriem mai jos textul acestui proces verbal de la acordarea Premiului de Compoziţie George Enescu, document pus la dispoziţia noastră de invitata de azi a emisiunii Univers Muzical, conf.univ.dr. Vasilica Stoiciu Frunză. Printre temele discutate se numără şi Concursul Emanuel Elenescu de la Piatra Neamţ, acest proces verbal fiind un omagiu adus marelui dirijor care în acel an, 1938, avea 27 de ani şi îşi începuse şi activitatea dirijorală, la Ateneul Român. La pupitrul Orchestrei Simfonice a Radioului s-a aflat ca dirijor permanent timp de 31 de ani. Iar creaţia sa a cuprins, alături de Rapsodia Română premiată, „Variaţiuni simfonice pe o temă haiducească”, „Burlesca pentru pian şi orchestră”, „Liturghia pentru cor mixt”, „Cântece pentru voce şi pian”, „Uvertura de concert” etc.
Între 28 şi 30 noiembrie, la Piatra Neamţ are loc cea de a XXIX-a ediţia a Concursului care îi poartă numele, organizat de Liceul de Arte Victor Brauner.
Partea a 2-a a emisiunii Univers Muzical prilejuieşte reîntâlnirea cu vocea fenomenală a mezzosopranei Cecilia Bartoli, în albumul intitluat Sacrificium.
P R O C E S V E R B A L
Subsemnaţii, membrii în comisiunea pentru decernarea Premiului de Compoziţie „George Enescu”, întruniţi sub prezidenţia Maestrului George Enescu, astăzi 27 noiembrie 1938, în localul Casei Şcoalelor, Bucureşti, – cercetând lucrările celor 17 candidaţi, lucrări menţionate în tabloul alăturat, am hotărât în unianimitate să se acorde:
Premiul I d-lui Paul Constantinescu pentru Suita de balet „Nunta în fundul Moldovei”
Premiul I d-lui Marţian Negrea prentru „Rapsodia Română”
Premiul II d-lui Octav Z. Vancea pentru Quartet de coarde
Premiul II d-lui Achim Stoia, pentru Coral variat (pt orgă) şi Liturghia modală (pt cor mixt)
Premiul III d-lui Emanuel Elenescu pentru „Rapsodia Română” (pt vioară şi orchestră)
Comisiunea opinează ca în anul 1938 să nu se capitalizeze nici o sumă din venitul Fondului „George Enescu”, administrat de către Casa Şcoalelor, rămânân să se împartă în modul următor întregul venit:
câte 25% pentru fiecare Premiu I
câte 14% pentru fiecare Premiu II
….
În cazul când Ministerul Cultelor şi Artelor va acorda şi în acest an subvenţia de lei 30.000. (treizeci de mii) înscrisă în budgetul său, – aceasta se va împărţi premianţilor în aceiaşi proporţie.
Drept care s-a încheiat prezentaul proces verbal
Bucureşti, 27 noiembrie 1938
semnături:
George Enescu, Alfred Alessandrescu, Ionel Prelea, Constantin Silvestri, George Georgescu, Mihail Jora, Marcovici, Constantin Nottara, Ion Nona Otescu
Am primit lucrarea cu motto in memoriam „Eroului Necunoscut”, Alexandru Stavarache
ştampila: EXECUTAT LA SERVICIUL ARHIVE NAŢIONALE ISTORICE CENTRALE