(INTERVIURI) O nouă ediție a proiectului Tradițiile – Dimensiunea identității românești
Publicat de ralucadiaconiuc, 28 noiembrie 2019, 08:00
Tradiția reprezintă ansamblul de datini, obiceiuri, credințe care se statornicesc în cadrul unor grupuri sociale şi care se transmit din generație în generație spun cei de la Liceul Tehnologic de Transporturi și de Construcții, Iaşi.
Obiceiul este o deprindere consacrată comună unui popor sau unei comunități. Este o manifestare spirituală inedită şi originală care nu este la fel pe întreg cuprinsul țării.
Aşa cum orice prunc, prin fenomenul naşterii, capătă o identitate şi dobândeşte o informație genetică de care nu se poate detaşa niciodată, nici această cultură tradițională nu-şi poate pierde identitatea şi nici valoarea de document a informațiilor transmise de la o generație la alta.
Prin acest proiect ne-am propus să valorizăm tradiţiile şi obiceiurile poporului nostru în contextul actual socio-cultural. Tradiţiile noastre, moştenite din moşi-strămoşi, dorim să fie preluate şi transmise următoarelor generaţii, pentru a sădi în inimile copiilor dragostea pentru frumos şi autentic, armonie, graţie, ritm.
Prin ,,Lada de zestre” a tradițiilor, ne dorim să învăţăm elevii să aprecieze frumuseţea portului popular, a dansului şi cântecului românesc, a meşteşugurilor tradiţionale atât de mult apreciate în ţară cât şi în afara ei. De aceea, am considerat oportun acest proiect educaţional în vederea evidenţierii valorilor, tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, prin care cultivăm de la cea mai fragedă vârstă sentimentul de apartenenţă, de iubire şi dragoste pentru rădăcinile şi valorile poporului român explică echipa de la Liceul Tehnologic de Transporturi și de Construcții, Iaşi.
Raluca Daria Diaconiuc a realizat mai multe materiale de la evenimentele ce au avut loc la Liceul Tehnologic de Transporturi și de Construcții, Iaşi.