Impactul poluării atmosferice asupra sănătăţii ar putea fi mult mai grav decât se credea
Publicat de , 29 noiembrie 2019, 07:13
Problemele de sănătate asociate poluării aerului ar putea fi mult mai mari decât se credea până acum, conform unui studiu care sugerează că internările în spitale pentru boli care merg de la disfuncţii cardiace la infecţii urinare sporesc atunci când creşte toxicitatea aerului.
Poluarea atmosferică era deja asociată cu o serie de afecţiuni, de la atacuri cerebrale la cancer al creierului, avorturi şi probleme de sănătate mintală.
Dar noile cercetări lasă să se înţeleagă că impactul poluării ar putea fi mult mai amplu, noxele putând afecta aproape fiecare celulă a corpului uman.
Studiul realizat de o echipă de specialişti de la Universitatea Harvard şi publicat în BMJ face o analiză a peste 95 de milioane de solicitări de asigurare făcute în perioada 2000-2012 de pacienţi internaţi în spitale din SUA cu vârste de peste 65 de ani şi beneficiari ai programului Medicare.
Cercetătorii au verificat nivelurile de particule fine PM2,5, produse de surse precum vehicule şi centrale electrice, în aer.
Poluarea aerului a fost apoi coroborată cu perioada de două zile în care pacientul s-a aflat la spital.
Studiul a luat în calcul factori precum vârsta, statutul socioeconomic şi chiar obezitatea şi pe de altă parte fluctuaţiile temperaturii aerului.
Rezultatul vine în sprijinul altor cercetări anterioare care au pus în evidenţă existenţa unei legături între expunerea pe termen scurt la aerul poluat şi afecţiuni ca probleme cardiace, pneumonii şi atac de cord.
Studiul arată de asemenea că noxele sunt asociate cu o creştere a mediei anuale cu 634 de decese în spital şi a costurilor de internare şi îngrijire postspitalicească cu aproximativ 100 de milioane de dolari.
Iar într-un editorial care însoţeşte studiul, o echipă de experţi de la Universitatea Southampton afirmă că analiza sugerează că numărul de decese premature asociate poluării atmosferice – considerat a fi de 800.000 de decese anual în Europa – este probabil mult subestimat.
(Rador/www.theguardian.com – 27 noiembrie/FOTO radioiasi.ro)