Vrancea: CJ, la un pas de preluarea în administrare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Focşani
Publicat de Andreea Drilea, 11 decembrie 2019, 07:52
Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea este la un pas de preluarea în administrare a Spitalului Judeţean de Urgenţă ‘Sf. Pantelimon’ Focşani, după ce consilierii judeţeni au votat, marţi, în cadrul şedinţei ordinare, aprobarea transmiterii solicitării de preluare a managementului asistenţei medicale de către CJ de la Ministerul Sănătăţii.
Spitalul Judeţean Focşani este singurul spital judeţean din ţară care se află încă în subordinea Ministerului Sănătăţii, toate celelalte spitale fiind deja preluate de consiliile judeţene. Managerul instituţiei sanitare, Constantin Mândrilă, a susţinut că preluarea unităţii medicale în administrare de către CJ Vrancea nu a fost posibilă deoarece nu erau îndeplinite mai multe condiţii.
‘În 2010, când o ordonanţă de urgenţă obliga consiliile judeţene să preia spitalele, CJ Vrancea adoptat o hotărâre prin care se obliga să preia managementul spitalului judeţean dacă sunt îndeplinite trei condiţii: să nu aibă arierate, să fie modernizat şi să fie dotat. Au trecut nouă ani, iar noi am îndeplinit aceste condiţii. Astăzi, spitalul judeţean nu mai are un leu datorie, din contră, plătim facturile la 30 de zile. Mai mult decât atât, în spitalul judeţean s-au întâmplat lucruri frumoase: a fost modernizat spitalul şi este dotat cum nu a fost dotat niciodată. (…) Drept pentru care am făcut această notă de fundamentare şi am cerut CJ să se aplece asupra condiţiilor actuale pentru a putea solicita Ministerului Sănătăţii să preia managementul sanitar al spitalului judeţean. Pentru că, aşa cum ştim, există deja o procedură pentru construirea noului spital şi avem nevoie de preluarea managementului pentru ca să continuăm cu managementul în noul spital, când va fi finalizat’, a declarat, în cadrul şedinţei, Constantin Mândrilă.
Pe de altă parte, consilierul judeţean PNL Adrian Creţu a susţinut că această preluare este tardivă, deoarece CJ a ratat multe ocazii pentru a face investiţii în unitatea medicală şi că motivul preluării în acest moment a spitalului l-ar constitui încercarea de a salva postul managerului spitalului.
‘Această preluare a spitalului este din punctul meu de vedere depăşită. Am ratat foarte multe ocazii prin care CJ, care an de an a avut excedent bugetar, putea să folosească aceşti bani pentru binele vrâncenilor (…), dar de fapt CJ a dat atunci când a avut chef şi cât a avut chef pentru renovarea unor secţii ale spitalului sau dotarea cu aparatură. (…) De data aceasta se doreşte preluarea managementului spitalului pentru salvarea postului domnului Mândrilă, nu din alt motiv’, a afirmat Creţu.
Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a precizat că administraţia judeţeană a preferat să dirijeze banii spre alte proiecte de interes judeţean, iar pentru spitalul judeţean să atragă fonduri de la bugetul de stat.
‘În ultimii patru ani de zile am reuşit să investim în spitalul Vrancea, pe care l-am modificat complet, este unul dintre spitalele moderne astăzi, am introdus şi am investit în el peste 800 de miliarde de lei. (….) Am preferat să atragem banii de la administraţia centrală a ţării, iar banii pe care i-a avut administraţia judeţeană la dispoziţie i-am dirijat către investiţii ale CJ Vrancea. Astăzi, spitalul îndeplineşte toate cele trei condiţii puse de CJ Vrancea şi trebuie să preluăm managementul spitalului judeţean, pentru că aşa mi se pare corect şi normal’, a susţinut Marian Oprişan.
Proiectul de transmitere către Ministerul Sănătăţii a solicitării de preluare a managementului spitalului de către CJ Vrancea a fost votat de toţi consilierii judeţeni prezenţi la şedinţă.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)