Depozitarea cartofilor, în perioada de iarnă – Fermier European cu Petronela Cotea Mihai (20.01.2015)
Publicat de petronelamihai, 19 ianuarie 2015, 15:06
Spaţiile pentru depozitarea cartofilor pe timp de iarnă sunt alese diferit, în funcţie de resurse, de cantitatea păstrată, precum şi în funcţie de modul de înţelegere a importanţei creării unor condiţii corespunzătoare pentru a reduce pierderile. Unii păstrează cartofii în beciuri, alţii în silozuri din pământ, alţii în depozite cu factori controlaţi.
Chiar şi după o depozitare iniţial corespunzătoare, în sezonul rece tot pot apărea pericole. Tocmai de aceea, specialiştii atrag atenţia asupra acţiunilor şi măsurilor care se impun pe tot parcursul iernii. „Cei care au cartofi la păstrare în depozite cu factori controlaţi trebuie să efectueze verificări periodice prvind ventilaţia, umiditatea, deci aerisirea. În situaţia silozurilor din pământ trebuie să verifice cum este protejat stratul de deasupra şi, de asemenea, trebuie să degajeze aerisirile şi să combată rozătoarele”, a subliniat pentru Radio Iaşi dr ing Dumitru Bodea, director al Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Agricultură Suceava.
Deosebit de important de subliniat este faptul că eficienţa tuturor acestor activităţi depinde, totuşi, în mare măsură de modul cum a fost depozitată iniţial cantitatea de cartof destinată păstrării. „Trebuia realizată o sortare riguroasă, spre eliminarea tuturor cartofilor cu boli, cu răni deschise, etc. Aici sunt de regăsit foarte numeroşi factori de deteriorare a calităţii cartofilor şi de reducere a cantităţii corespunzătoare calitativ, după încheierea sezonului de iarnă” , a atenţionat cercetătorul.
Creator şi ameliorator de soiuri de cartof, dr ing Dumitru Bodea a reamintit faptul că aceia care au depozitat cartofi pentru o perioadă îndelungată trebuie să nu uite de vizita la spaţiile de depozitare, inclusiv pentru a asigura temperatura optimă (2-4 grade Celsius-cartoful pentru sămânţă şi 7-8 grade Celsius-cartoful destinat consumului) şi umiditatea optimă (60-70%). „Dacă pentru cartoful de consum nu asigurăm această temperatură în spaţiul de depozitare, ci îl depozităm de exemplu la temperaturi mai mici, apare îndulcirea cartofului, ceea ce nu este bine. Iar, când spun cartof pentru consum nu înţeleg cartoful acela enorm, cât bostanul şi care de fapt conţine mai multă apă, ci mă refer la fracţia mare din cartoful pentru sămânţă”, a concluzionat dr ing Dumitru Bodea, directorul SCDA Suceava.
Rubrica Fermier european – marţi, joi şi vineri – între orele 6.03 – 7.00, în emisiunea „Bună dimineaţa” – pe toate frecvenţele Radio Iaşi – 1053 Khz, 90,8 şi 96,3 Mhz!
Recomandări, observaţii tehnice şi alte noutăţi agricole de interes – pentru fermieri, dar şi pentru publicul larg !
Realizator,
Petronela COTEA MIHAI