Ascultă Radio România Iași Live

Nikola Tesla: „Lăsaţi viitorul să spună adevărul”

Nikola Tesla: „Lăsaţi viitorul să spună adevărul”

Publicat de nicolaetomescu, 9 iulie 2021, 16:17 / actualizat: 9 iulie 2021, 19:18

Nikola Tesla, savantul de origine sârbă (născut în Croația Imperiului Habsburgic/10 iulie 1856, plecat din lumea cunoscută la 7 ianuarie 1943/Manhattan-New York, S.U.A.), a avut o viaţă fascinantă…

Datorită vitalității excepţionale cu care era înzestrat, a scăpat, de mai multe ori, în urma câtorva probleme grave de sănătate, cu toate că medicii îl declaraseră fără scăpare; la 60 de ani, se simţea mai tânăr decât niciodată… Datorită capacităţii sale excepţionale de vizualizare, putea, mental, să construiască, să testeze şi să dezasambleze orice aparat, astfel încât nu avea (niciodată) nevoie să construiască modele, să deseneze proiecte sau să facă experiențe; pornind de la idee, o cristaliza în minte, făcea adaptări, aducea îmbunătăţirile necesare și punea aparatul în funcţiune în minte, până când totul mergea perfect; finalmente, îl construia efectiv, acesta funcţionând şi în practică – la fel cum îl vizualizase Nikola Tesla…

Lăsaţi viitorul să spună adevărul, şi să îi evalueze pe fiecare dintre ei în funcţie de munca şi de realizările lor. Prezentul este al lor; viitorul, pentru care am muncit eu într-adevăr, este al meu”, iată cuvintele lăsate moștenire de cel care a murit sărac şi necunoscut, într-o cameră de hotel din New York.  Adunând date despre biografia sa unică şi realizările autentice ne găsim mai aproape de realitate decât dacă îmbrăţişăm afirmaţii exagerate ale teoriilor conspiraţiei…

Dacă Tesla (deși adunase 700 de brevete pentru invențiile sale) nu prea a fost răspândit, până la un punct, în biblioteci, în cărţile de istorie a ştiinţei, de fizică, de inginerie etc., acum ocupă, pe bună dreptate, un loc esențial (pomenit în orice curs de electromagnetism, manual de istorie a fizicii)…

*

Câteva dintre invențiile atribuite (nu neapărat unanim) lui Tesla:

  • Curentul alternativ (CA) (1882)[1]
  • Radioul
  • Becul fară filament sau lampa fluorescentă
  • Principiile teoretice ale radarului
  • Sisteme de propulsie prin medii electromagnetice (fără a fi necesare părți mobile)
  • Rețele de curent alternativ cu una sau trei faze
  • Generator și motor cu mai multe faze
  • Tehnologia de transmisie fără fir (wireless) și telecomanda (1898)
  • Circuitul de înalt voltaj „Tesla Coil” (1891)
  • Motorul de inducție (1887)
  • Submarinul electric
  • Studii asupra razelor X
  • Principiul de funcționare ale motoarelor reactive
  • Teoria dinamicâ a gravitației
  • Câmpul de propulsie anti-electromagnetic sau propulsia spațială (brevetul #6,555,114 din 1928)
  • Undele gravitaționale
  • Bobina Tesla[2]
  • Energia liberă
  • Începuturile HAARP
  • Generatorul de cutremure
  • Raza morții
  • Plăcile de energie violetă sau pozitivă
  • Electroterapia
  • Bobina bifilară
  • Principiul de decolare a avioanelor dintr-un punct fix
  • Conceptul vehiculelor electrice

*

Einstein a fost întrebat – într-o clipă a existenței sale – cum se simte cel mai deștept om de pe planetăRăspunsul? „Nu știu. Întrebarea asta ar trebui să i-o puneți lui  Nikola Tesla”…

[1]Potrivit opiniei exprimate de Brian Dunning, Tesla nu a inventat curentul alternativ (ceea ce i se atribuie cu precădere). „Curentul alternativ exista deja cu un sfert de secol înainte ca el să se fi născut. În timp ce tânărul lucra ca inginer în telefonie, în Europa existau persoane care construiau transformatoare de curent alternativ şi reţele energetice experimentale cu scopul de a transmite curentul alternativ pe distanţe mari. Prima dintre marile realizări ale lui Tesla ocupa deja un loc în mintea geniului: un câmp magnetic rotativ ce ar face posibil un motor electric cu inducţie şi funcţionare la curent alternativ, spre deosebire de orice alt tip de motor electric existent pe atunci care funcţiona la curent continuu. În acele vremuri, pentru a putea alimenta un motor curentul alternativ trebuia convertit în curent continuu, cu pierdere de randament. Deşi motoarele cu inducţie au fost concepute înainte de naşterea lui Tesla, nu fusese construit încă niciun model. Tesla a construit un prototip funcţional, dar numai la doi ani după ce un alt inventator, Galileo Ferraris, descoperise în mod independent câmpul magnetic rotativ şi construise propriul său prototip funcţional. Din cauza temerilor justificate legate de propria sa obscuritate ca şi inginer în telefonie ce putea împiedica dezvoltarea sa ca inventator, Tesla decide să se mute în SUA. Reuşeşte acest lucru în 1884 când primeşte un job în laboratorul lui Thomas Edison, job ce s-a dovedit a fi de scurtă durată şi aducător de ghinion. Marele magnat George Westinghouse, care realizase potenţialul latent al curentului alternativ şi al motoarelor cu inducţie, s-a grăbit să cumpere o parte din patentele lui Tesla imediat ce a aflat de acestea. Drepturile de autor primite de la Westinghouse au umplut buzunarele lui Tesla, iar proiectele publice la care au colaborat i-au adus celebritate, printre acestea numărându-se sistemul de iluminare cu curent alternativ realizat pentru Expoziţia Mondială din 1893, iar ulterior crearea centralei electrice de la Cascada Niagara. Toate aceste evenimente fericite l-au ajutat pe Tesla să-şi amenajeze propriul său laborator şi să născocească cele mai uluitoare invenţii”…

Pe de altă parte și potrivit altor interpretări, Tesla ar fi descoperit motorul electric alternativ, ar fi inventat radioul (Marconi își merită renumele pentru faptul că a transmis primul mesaj transatlantic) și radarul (chiar dacă Robert A. Watson-Watt rămâne cel creditat), a descoperit radiația izotopilor radioactivi (radiografia), a înregistrat, pentru prima oară, undele radio din spațiu, a inventat telecomanda și lampa fluorescentă, a realizat prima centrală hidroelectrică (la cascada Niagara) – demonstrând că acest tip de energie poate fi folosită, primul care a efectuat experimente de criogenie… Multă vreme, cu toate că 90% din ceea ce înseamnă „civilizaţia electrică” i s-ar datora, învățasem despre Edison, Marconi, Roentgen, fără să ni se spună că aceștia i-au folosit invenţiile… Se pare că nu a fost de acord ca invenţiile lui să devină apanajul unei oligarhii sau a puterilor militare; descoperind că energia electrică este omniprezentă, în cantităţi nelimitate, că poate propulsa toate maşinile din lume fără utilizarea petrolului, cărbunelui, gazului metan, al oricărui combustibil, nu a acceptat ideea potrivit căreia trebuie vândută populației (munca de pionierat în domeniul energiei gratuite/free energy)…

[2] Luând drept exemplu analog un leagăn, dacă îl împingem în contratimp cu impulsul existent, acesta va oscila din ce în ce mai încet. Însă dacă oferim leagănului impulsuri exact la sfârşitul unui ciclu, realizând în felul acesta o sincronizare, folosind momentul potrivit, faptul va determina o creştere gradată a amplitudinii oscilaţiilor lui. Putem numi respectiva sincronizare punerea în rezonanţă. În condiţiile menționate, oscilaţiile pot fi făcute să atingă valori uluitoare. În cazul funcţionării ideale, impulsul se declanşează la sfârşitul fiecărui ciclu, exact la momentul potrivit. În starea ideală de rezonanţă, câştigul de putere devine gigantic. Astfel, bobina Tesla poate fi folosită pentru iluminatul artificial, pentru dezinfectarea apei, pe post de transformator radio, transformator de energie electrică, precum şi în domeniul comunicaţiilor globale, în electroterapia cu curenţi de înaltă frecvenţă, pentru generarea razelor X sau ca generator de ozon pentru dezinfectare, fără consum prea mare de energie. Şi descoperirea energiei tahionice s-ar datora cercetărilor lui Tesla…

Etichete:
CCR cere renumărarea voturilor valabile şi nule din primul tur al alegerilor prezidențiale
Prim plan joi, 28 noiembrie 2024, 14:44

CCR cere renumărarea voturilor valabile şi nule din primul tur al alegerilor prezidențiale

Curtea Constituţională a României a cerut, joi, Biroului Electoral Central renumărarea voturilor valabil exprimate şi cele nule de la primul tur...

CCR cere renumărarea voturilor valabile şi nule din primul tur al alegerilor prezidențiale
(INTERVIU) Procurorul șef european, Laura Codruța Kövesi, despre deficitul de încasare a TVA: „O treime din ceea ce statul ar trebui să încaseze se duce în mâinile infractorilor”
Prim plan joi, 28 noiembrie 2024, 08:01

(INTERVIU) Procurorul șef european, Laura Codruța Kövesi, despre deficitul de încasare a TVA: „O treime din ceea ce statul ar trebui să încaseze se duce în mâinile infractorilor”

Lucian Bălănuță: Conferința susținută în fața studenților Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași s-a intitulat „Grupurile de...

(INTERVIU) Procurorul șef european, Laura Codruța Kövesi, despre deficitul de încasare a TVA: „O treime din ceea ce statul ar trebui să încaseze se duce în mâinile infractorilor”
Cod galben de ceață în mai multe localități
Prim plan joi, 28 noiembrie 2024, 06:46

Cod galben de ceață în mai multe localități

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie COD : GALBEN Data emiterii : 28-11-2024 ora 8:40 Nr. mesajului : 1 Valabil de la : 28-11-2024...

Cod galben de ceață în mai multe localități
(AUDIO) A treia seară de proteste la Iași. Tinerii își exprimă opoziția față de candidatul independent Călin Georgescu
Prim plan miercuri, 27 noiembrie 2024, 20:10

(AUDIO) A treia seară de proteste la Iași. Tinerii își exprimă opoziția față de candidatul independent Călin Georgescu

Peste 200 de tineri sunt prezenți, la această oră, în Piața Unirii din Iași pentru a-și exprima opoziția față de Călin Georgescu,...

(AUDIO) A treia seară de proteste la Iași. Tinerii își exprimă opoziția față de candidatul independent Călin Georgescu
Prim plan miercuri, 27 noiembrie 2024, 19:15

Vicepreşedintele ANCOM va solicita suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Pavel Popescu, anunţă că va solicita suspendarea...

Vicepreşedintele ANCOM va solicita suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României
Prim plan miercuri, 27 noiembrie 2024, 17:28

(AUDIO) Iaşi: Consilierii judeţeni au aprobat proiectul de construire a Spitalului Clinic Integrat de Boli Respiratorii

Proiectul privind construirea și dotarea viitorului Spital Clinic Integrat de Boli Respiratorii din Iași a fost votat, astăzi, de consilierii...

(AUDIO) Iaşi: Consilierii judeţeni au aprobat proiectul de construire a Spitalului Clinic Integrat de Boli Respiratorii
Prim plan miercuri, 27 noiembrie 2024, 16:24

România, tot mai aproape de Programul Visa Waiver

Ambasada României în Statele Unite ale Americii anunţă că ţara noastră a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor pentru calificarea...

România, tot mai aproape de Programul Visa Waiver
Prim plan miercuri, 27 noiembrie 2024, 15:34

CSAT convocat mâine; analiza unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale – pe ordinea de zi

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc joi, începând cu ora 14,00, la Palatul...

CSAT convocat mâine; analiza unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale – pe ordinea de zi