Ascultă Radio România Iași Live

Proteste la Teheran, după ce autorităţile au recunoscut că au doborât din greşeală un avion de linie ucrainean

Proteste la Teheran, după ce autorităţile au recunoscut că au doborât din greşeală un avion de linie ucrainean

Publicat de , 12 ianuarie 2020, 06:16

UPDATE, 12.01.2020 –  Demonstranţii din Teheran au rupt fotografii ale generalului Qassem Soleimani, ca formă de furie şi durere, după ce autorităţile au recunoscut în sfârşit că au doborât din greşeală un avion de linie ucrainean.

Înregistrări video postate online arată oameni care scandează împotriva liderului suprem, ayatollahul Ali Khameney, la o universitate la care erau studenţi unii dintre cei 176 de oameni care au murit la bordul avionului ucrainean.

Oamenii sunt foarte furioşi pentru că autorităţile au negat iniţial doborârea avionului.

Autoritate după autoritate, zi după zi, au venit cu scuze, au pretins că nu a fost vorba de un atac iranian.

Protestatarii cer demisia liderului suprem, cer demisia preşedintelui Rouhani.

Pentru politicienii iranieni nu este o obişnuinţă să îşi asume rsponsabilitatea, însă acum se tem că într-un final ar trebui să recurgă la astfel de decizii pentru a supravieţui.

(Rador)


UPDATE – După trei zile de negare, Iranul a recunoscut că a doborât un avion ucrainean de pasageri, care s-a prăbuşit miercuri la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Teheran, toate cele 176 de persoane aflate la bord pierâzându-şi viaţa.

Armata iraniană a precizat că aeronava Boeing 737 a fost lovită de rachete după ce a fost confundată cu un avion ostil, pe fondul temerilor unui posibil atac al Statelor Unite.

Comandantul forţelor aerospaţiale din cadrul Gărzilor Revoluţionare, brigadierul Amir Ali Hajizadeh, a declarat că îşi asumă întreaga responsabilitate şi cere iertare naţiunii.

„Am fost informaţi că o rachetă de croazieră a fost lansată către Iran. Am recomandat imediat ca avionul de pasageri să revină la sol. Aş fi vrut să fi murit, să nu fiu martor la un asemenea incident„, a declarat brigadierul Amir Ali Hajizadeh.

Incidentul ar putea avea multiple consecinţe pentru autorităţile iraniene, mai ales că guvernul iranian se confruntă cu furie şi nemulţumire din partea poporului iranian, subliniază comentatorii BBC.

(Rador)


UPDATE – Cutia neagră a avionului ucrainean doborât din greşeală de Forţele Aeriene Iraniene lângă Teheran va fi expediată în Franţa pentru a fi descifrată – a anunţat şeful Organizaţiei Aviaţiei Civile din Iran, Hassan Rezayefar, citat de Agenţia de presă IRNA.

O decizie definitivă nu a fost luată însă în acest sens – relatează televiziunea IRIB. 

(Rador)


UPDATE, 11.01.2020 – Statul Major al forţelor armate iraniene a recunoscut sâmbătă că o ‘eroare umană’ este la originea catastrofei avionului Boeing 737 al companiei Ukrainian Airlines, informează France Presse.

Avionul ucrainean, care s-a prăbuşit în Iran, zburase deasupra unui sit militar sensibil aparţinând Gardienilor Revoluţiei şi a fost doborât din cauza unei erori umane, a informat televiziunea de stat iraniană sâmbătă, citând un comunicat al armatei, transmite Reuters.

Părţile responsabile vor fi deferite unui tribunal militar şi vor fi trase la răspundere, conform comunicatului.

Avionul, la bordul căruia se aflau 176 de persoane dintre care niciuna nu a supravieţuit, a fost luat drept ‘avion ostil’ şi a fost ‘lovit’ în timp ce ameninţări inamice erau la cel mai înalt nivel, se menţionează în comunicatul dat publicităţii de agenţia oficială iraniană Irna.

Armata iraniană exprimă prin comunicat condoleanţe familiilor victimelor.

Accidentul de avion a fost cauzat de o eroare umană şi ‘aventurismul SUA’, a declarat la rândul său ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, într-un tweet sâmbătă.

‘O zi tristă. Concluziile preliminare ale anchetei interne a forţelor armate: o eroare umană în momentul crizei cauzate de aventurismul american a condus la dezastru. Regretele noastre profunde, scuzele şi condoleanţele noastre persoanelor, familiilor tuturor victimelor şi celorlalte naţiuni afectate’, scrie Zarif în mesajul său pe Twitter, citat de Reuters.

SUA şi Canada afirmaseră că avionul a fost doborât, ceea ce Iranul dezminţise iniţial


Avionul ucrainean, care s-a prăbuşit la începutul acestei săptămâni în Iran, zbura aproape de un sit militar sensibil şi a fost doborât din cauza unei erori umane, a informat televiziunea de stat iraniană sâmbătă, transmite Reuters.

Cei responsabili vor fi traşi la răspundere, menţionează televiziunea de stat iraniană.

Potrivit AFP, armata iraniană recunoaşte că a lovit avionul din ‘eroare’. 

(Agerpres)


UPDATE, 11.01.2020 – Numărul victimelor canadiene în urma prăbuşirii unui Boeing 737 ucrainean miercuri, în apropiere de Teheran, a fost revizuit în scădere, trecând de la 63 la 57 de morţi din totalul celor 176 de pasageri, a anunţat vineri ministrul canadian al afacerilor externe, potrivit AFP.

‘Pe baza informaţiilor celor mai recente pe care le-am primit, am putut stabili că numărul victimelor canadiene este nu de 63, ci 57’, a explicat Francois-Philippe Champagne în cursul unei conferinţe de presă.

Această diferenţă se explică în special prin noile informaţii obţinute în cursul examinării documentelor de călătorie ale victimelor.

Numărul total al pasagerilor aparatului Boeing 737 ucrainean care aveau ca destinaţie finală Canada rămâne neschimbat – 138, a adăugat el.

Primul bilanţ al diplomaţiei ucrainene informa despre 82 de iranieni ucişi, 63 de canadieni, 10 suedezi, patru afgani, trei germani şi trei britanici. Alţi 11 erau ucraineni, între care 9 membri ai echipajului.

Şeful diplomaţiei canadiene a confirmt de altfel că a eliberat doar două vize pentru 12 reprezentanţi canadieni aşteptaţi în ţara sa.

‘Faptul că există deja două vize care au fost emise mă face să sper că vom putea rezolva rapid cazul celorlalte 10 vize de care este nevoie’, a spus el.

Reprezentanţii canadieni, în special Echipa permanentă de desfăşurare rapidă, a Ministerului canadian al Afacerlor Externe şi ai Biroului securităţii transporturilor (BST), se află în acest moment la Ankara.

El a confirmat că este vorba despre 10 reprezentanţi consulari şi de doi anchetatori ai BST.

Ministrul a mai anunţat crearea de către Canada a unui grup de coordonare cu Ucraina, Suedia, Afganistan şi Regatul Unit – ţări din care erau originare victime – care se va pronunţa ‘într-un singur glas’ în favoarea unei anchete ‘complete şi transparente’ asupra cauzelor prăbuşirii avionului.

Ministerul canadian al Transporturilor a recomandat de altfel vineri companiilor aeriene canadiene ‘să evite să pătrundă în spaţiul aerian al Irakului şi Iranului din cauza riscului potenţial al unei activităţi militare sporite în regiune’.

La rândul său, premierul Justin Trudeau s-a deplasat la Toronto, unde a discutat în privat cu familii al
victimelor, a adăugat Champagne.

Avionul care asigura zborul PS752 al companiei Ukraine Airlines International (UAI) s-a prăbuşit miercuri, la vest de Teheran, foarte rapid după decolare.

Iranul a negat categoric vineri ipoteza potrivit căreia avionul ar fi fost lovit de o rachetă iraniană, pistă privilegiată de mai multe ţări, între care şi Canada.

(Agerpres)


UPDATE Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat joi că mai multe surse din cadrul serviciilor de informaţii, inclusiv canadiene, afirmă că Boeingul 737, care s-a prăbuşit miercuri în apropiere de Teheran, a fost ‘doborât de o rachetă iraniană sol-aer’, probabil dintr-o eroare, potrivit France Presse.

‘Avem informaţii din surse multiple, în special ale aliaţilor noştri şi ale propriilor noastre servicii’ care ‘indică faptul că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer iraniană. Aceasta nu s-a făcut poate intenţionat’, a declarat el într-o conferinţă de presă.

Cum făcuse şi în ajun, premierul canadian a estimat că aceste ultime evoluţii ‘întăresc necesitatea unei anchete aprofundate în acest caz’.

‘Aşa cum am spus ieri, canadienii au întrebări care merită răspunsuri’, a insistat Trudeau.

Catastrofa, care a provocat moartea a 176 de persoane, în majoritate iraniano-canadieni, a survenit la puţin timp după tiruri de rachete lansate de Teheran asupra unor baze utilizate de armata americană în Irak.

Fără a se arăta la fel de explicit, preşedintele american Donald Trump îşi exprimase puţin mai devreme ‘îndoielile’ cu privire la ipoteza unei defecţiuni mecanice. ‘Am sentimentul că ceva teribil s-a petrecut’, declarase el, evocând o posibilă ‘eroare’.

Autorităţile iraniene afirmă, la rândul lor, că ‘zvonurile’ potrivit cărora avionul companiei Ukraine Airlines International ar fi fost doborât de o rachetă ‘nu au niciun sens’.

Avionul de linie ucrainean decolase miercuri dimineaţa din Teheran în direcţia Kiev, prăbuşindu-se după două minute.

Circa 50 de experţi ucraineni au sosit joi la Teheran pentru a participa la anchetă şi, în special, la decriptarea cutiilor negre ale aparatului.

‘La un moment dat, ei vor transmite cutiile negre, ideal ar fi companiei Boeing, dar dacă le dau Franţei sau unei alte ţări, va merge şi asta’, a afirmat Donald Trump.

O anume confuzie domneşte cu privire la soarta acestor cutii negre, cruciale pentru investigaţiile viitoare.

Miercuri, agenţia Mehr, apropiată ultraconservatorilor, a citat cuvintele lui Ali Abdezaleh, preşedintele Organizaţei Aviaţiei Civile Iraniene (CAO), potrivit cărora Iranul nu va preda cutiile negre americanilor.

Joi, Ministerul iranian al Transporturilor a respins ‘zvonurile referitoare la refuzul Iranului de a transmite cutiile negre SUA’.

Doar câteva ţări, între care SUA, dar şi Germania şi Franţa au capacităţile tehnice de a analiza cutiile negre.

Această catastrofă aeriană este cea mai sângeroasă în care sunt implicaţi canadieni după atentatul împotriva unui Boeing 747 al Air India în 1985, în care şi-au pierdut viaţa 268 de canadieni.

Ţară gazdă pentru o importantă diaspora iraniană, Canada a rupt relaţiile diplomatice cu Iranul în 2012, reproşând Republicii Islamice sprijinul pe care îl acordă guvernului Bashar al-Assad în Siria.

Kievul examinează diferite ipoteze de lucru, printre care un tir antiaerian cu rachetă, explozia unei bombe plasate la bord şi o coliziune cu o dronă.

Preşedintele Volodimir Zelenski a decretat joi o zi de doliu naţional, promiţând stabilirea adevărului asupra acestei tragedii.

Ucraina a cerut, de altfel, un ‘sprijin necondiţionat’ din partea ONU pentru experţii său cu scopul ca ancheta să poată fi dusă până la capăt.

Potrivit unui raport de anchetă preliminar al aviaţiei civile iraniene, martori oculari ar fi raportat că un incendiu ar fi fost observat în avion.

CAO lasă să se înţeleagă că printre martorii incendiului figurează persoane la sol şi altele la bordul unui aparat care s-ar fi aflat deasupra Boeing-ului în momentul declanşării tragediei.

După această declanşare a focului din cauze încă nedeterminate, avionul şi-a schimbat direcţia şi, potrivit CAO, era ‘pe drum de întoarcere la aeroport’ când s-a zdrobit într-un parc de agrement în apropiere de Shahriar, oraş situat la 20 km vest de Teheran.

Compania Boeing, afectată de un scandal legat de aparatele sale 737 MAX reţinute la sol de zece luni, a indicat că este ‘gata să ajute ancheta prin toate mijloacele necesare’.

(Agerpres)


UPDATE, 10 ian – Ziarul american New York Times a publicat joi o înregistrare video despre care afirmă că ar fi autentificat-o şi care ‘arată o rachetă lovind un avion în apropiere de aeroportul din Teheran în momentul şi locul în care un avion ucrainean s-a prăbuşit’.

Miercuri dimineaţă, un avion al unei companii ucrainene s-a prăbuşit în apropiere de Teheran, toate cele 176 de persoane aflate la bord, între care 63 de canadieni, pierzându-şi viaţa.

Responsabili americani ‘de nivel ridicat de încredere’ afirmă că iranienii au doborât avionul din eroare, a declarat un oficial de la Washington, sub rezerva anonimatului. El a spus că două rachete trase de un sistem de apărare aeriană iranian de tip SA-15 au doborât avionul de linie.

Sateliţi americani, destinaţi să urmărească lansările de rachete, au detectat tirul interceptorului iranian cu rază scurtă de acţiune. Agenţiile de informaţii americane au interceptat ulterior comunicaţii iraniene confirmând că sistemul SA-15 făcuse să cadă avionul de linie ucrainean, conform New York Times.

Această ipoteză este susţinută de premierul canadian Justin Trudeau şi de şeful guvernului britanic Boris Johnson, care a folosit acest prilej pentru a-şi reitera apelul către părţile la o urgentă ‘dezescaladare pentru a reduce tensiunile în regiune’.

Iranul respinge acest scenariu. Referindu-se la articole publicate în SUA cu privire la rachetă şi citând ca surse responsabili neindentificaţi de la Pentagon, purtătorul de cuvânt al guvernului iranian, Ali Rabii, deplânge faptul că unele media ‘difuzează cu entuziasm informaţii’ pregătite conform ‘metodelor cunoscute care relevă manipulare psihologică’, potrivit AFP.

Rabii acuză guvernul american că se serveşte de durerea familiilor îndoliate pentru a ‘răsuci cuţitul în rănile lor’ cu scopul ‘de a-şi servi interesele în această operaţiune psihologică’, conform agenţiei franceze de presă.

El a indicat că Franţa, în calitate de ţară care a fabricat motorul aparatului (prin compania Safran) ‘poate lua parte la anchetă’.


UPDATE, 9 ian 2020 – Avionul Boeing 737-800 al companiei ucrainene International Airlines care s-a prăbuşit miercuri la Teheran a încercat să se întoarcă după ce s-a descoperit că avea o problemă, a transmis Organizaţia Aviaţiei Civile (CAO) din Iran, care a mai precizat într-un raport preliminar că aeronava era în flăcări când se afla în aer, relatează AFP şi Reuters.

‘Avionul a dispărut de pe radare la momentul când a atins o altitudine de 2.400 de metri. Pilotul nu a transmis niciun mesaj radio privind circumstanţe neobişnuite’, a precizat CAO în primul său raport al anchetei preliminare, publicat în noaptea de miercuri spre joi pe pagina sa de internet.

‘Avionul, care se îndrepta iniţial spre vest pentru a ieşi din zona (aeriană) a aeroportului, a făcut dreapta după apariţia unei probleme şi era pe drumul de întoarcere spre aeroport în momentul prăbuşirii’, în urma căreia au murit cei 176 de pasageri şi membri ai echipajului, a adăugat CAO.

Aeronava, care zbura spre Kiev şi care avea la bord în special iranieni şi iranino-canadieni, s-a prăbuşit la scurt după decolarea de pe Aeroportul Imam Khomeini de la Teheran.

Potrivit unor martori de la sol şi dintr-un alt avion aflat în trecere la mare altitudine, citaţi în raportul Organizaţiei Civile Aeriene din Iran, avionul era în flăcări când încă se afla în aer, iar incendiul s-a intensificat.

Aeronava Boeing, care era în funcţiune doar de trei ani şi care avusese ultima verificare programată la 6 ianuarie, a întâmpinat o problemă tehnică imediat după decolare. Raportul nu precizează care a fost defecţiunea. Totuşi, o sursă canadiană din domeniul securităţii a declarat pentru Reuters că există dovezi că unul dintre motoarele avionului fusese supraîncălzit.

Prăbuşirea s-a produs la câteva ore după ce Iranul a lansat atacuri cu rachetă asupra forţelor SUA din Irak, ceea ce a stârnit speculaţii că avionul ar fi fost lovit.

Cinci surse de securitate – trei americane, una europeană şi una canadiană -, care au cerut să îşi păstreze anonimatului, au afirmat pentru Reuters că evaluarea preliminară a agenţiilor de informaţii occidentale relevă că avionul a întâmpinat o problemă tehnică şi că nu a fost doborât de o rachetă.

La Kiev, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că guvernul ia în considerare mai multe cauze posibile ale prăbuşirii avionului.

Într-un discurs televizat, Zelenski a cerut populaţiei să se abţină de la speculaţii, teorii ale conspiraţiei şi evaluări pripite privind prăbuşirea. El a decretat de asemenea pentru joi zi de doliu naţional.

(Agerpres)


UPDATE – Optzeci şi doi de iranieni şi 63 de canadieni se aflau la bordul avionului companiei Ukraine International Airlines prăbuşit miercuri dimineaţă lângă Teheran, a indicat şeful diplomaţiei ucrainene Vadim Pristaiko, transmite AFP.

”Avem următoarele informaţii privitoare la ţările de origine ale persoanelor decedate în această catastrofă: Iran 82, Canada 63”, a scris ministrul ucrainean pe Twitter.

De asemenea, la bord se aflau şi 11 ucraineni (doi pasageri şi nouă membri ai echipajului), zece suedezi, patru afgani, trei germani şi trei britanici, a precizat Pristaiko.

Un avion Boeing 737-NG al companiei Ukraine International Airlines s-a prăbuşit miercuri la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran. Aparatul de zbor a căzut în apropierea aeroportului şi a fost cuprins de flăcări.

Este primul accident fatal din istoria companiei Ukraine International Airlines (UIA). Compania a precizat că aeronava trecuse testul tehnic planificat şi desfăşurat pe data de 6 ianuarie.

Aceasta a anunţat miercuri suspendarea tuturor zborurilor sale către Teheran pe termen nedefinit şi a menţionat că va face tot posibilul pentru elucidarea circumstanţelor accidentului.

De asemenea, UIA a promis că va avea loc o anchetă cuprinzătoare, la care vor lua parte compania producătoare, autorităţile ucrainene şi cele iraniene.


UPDATE –  Echipele de salvare iraniene au găsit cutia neagră a avionului Boeing 737, al companiei Ukraine International Airlines, prăbuşit miercuri dimineaţă în apropierea aeroportului din Teheran, a anunţat postul public de radio iranian, citat de Reuters.

Un avion Boeing 737-NG al companiei Ukraine International Airlines s-a prăbuşit miercuri la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran. Aparatul de zbor a căzut în apropierea aeroportului şi a fost cuprins de flăcări.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului Boeing 737-800 prăbuşit în Iran au decedat.

Consiliul de Securitate Naţională al Ucrainei a anunţat că 11 cetăţeni ucraineni, dintre care nouă membri ai echipajului, au murit în acest accident.

Acesta este primul accident fatal din istoria companiei Ukraine International Airlines (UIA). Compania a precizat că aeronava trecuse testul tehnic planificat şi desfăşurat pe data de 6 ianuarie.

Aceasta a anunţat miercuri suspendarea tuturor zborurilor sale către Teheran pe termen nedefinit şi a anunţat că va face tot posibilul pentru elucidarea circumstanţelor accidentului.

De asemenea, UIA a promis că va avea loc o anchetă cuprinzătoare, la care vor lua parte compania producătoare, autorităţile ucrainene şi cele iraniene.

Fondată în 1992 după destrămarea Uniunii Sovietice, UIA operează zboruri interne şi internaţionale şi are o flotă de 42 de aeronave formată din diverse modele Boeing, printre care 737-800 şi 737-900. De asemenea, UIA are în portofoliu şi compania Embraer.

UIA este în proces de modernizare a flotei sale, comandând trei avioane Boeing 737 MAX care încă nu au fost livrate de producătorul american din cauza temerilor privind siguranţa acestui model. 

(Agerpres/FOTO Agerpres)


UPDATE, ora 8:45 – Toţi pasagerii şi membrii echipajului avionului Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines prăbuşit miercuri dimineaţă după decolarea de la Teheran ”sunt morţi”, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de AFP şi Reuters.

Potrivit datelor preliminare, toţi pasagerii şi membrii echipajului au murit’‘, a scris Zelenski pe pagina sa de Facebook.

‘Ambasada noastră este în curs de a clarifica informaţii privind circumstanţele acestei tragedii şi lista celor decedaţi’‘, a adăugat şeful statului ucrainean.

Un reprezentant al diplomaţiei de la Kiev, Vassil Kirilici, a declarat că ”potrivit primelor informaţii la bord se aflau 168 de persoane”.

Un avion Boeing 737-NG al companiei Ukraine International Airlines s-a prăbuşit miercuri la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran. Aparatul de zbor a căzut în apropierea aeroportului şi a fost cuprins de flăcări.

Deocamdată nu există o declaraţie din partea companiei Ukraine International Airlines.

Potrivit serviciului de monitorizare a zborurilor FlightRadar24, avionul care s-a prăbuşit lângă Teheran efectua zborul PS 752 şi se îndrepta spre Kiev. Aeronava era în funcţiune de trei ani.

(Agerpres/FOTO arhivă)


UPDATE, ora 8:10 – Un avion Boeing 737-NG al companiei Ukraine International Airlines, având la bord cel puţin 170 de pasageri, s-a prăbuşit miercuri la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran din cauza unei defecţiuni, anunţă Reuters, AFP şi DPA.

Aparatul de zbor a căzut în apropierea aeroportului şi a fost cuprins de flăcări. Un reprezentant al Ministerului de Externe ucrainean a declarat la Kiev că toate persoanele aflate în avion şi-au pierdut viaţa.

Deocamdată nu există o declaraţie din partea companiei Ukraine International Airlines.

‘Focul este atât de intens încât nu putem efectua nicio operaţiune de salvare. Avem 22 de ambulanţe, patru autospeciale şi un elicopter la locul incidentului”, a declarat şeful Serviciului pentru situaţii de urgenţă iranian, Pirhossein Koulivand, pentru postul de televiziune public iranian.

Reza Jafarzadeh, purtător de cuvânt al Organizaţiei pentru aviaţie civilă din Iran, a declarat că numărul pasagerilor aflaţi la bord era 170.

Potrivit serviciului de monitorizare a zborurilor FlightRadar24, avionul care s-a prăbuşit efectua zborul PS 752 şi se îndrepta spre Kiev. Avionul era în funcţiune de trei ani.

Agenţia de presă oficială iraniană IRNA a menţionat că potrivit informaţiilor preliminare ”avionul se îndrepta spre Kiev şi avea la bord 180 de persoane”. 

(Agerpres)


UPDATE, ora 8:00 – Un avion ucrainean cu 180 de pasageri la bord s-a prăbuşit în aceasată dimineaţă la decolarea de pe aeroportul din Teheran.

Potrivit organizaţiei Semiluna Roşie, nu există nicio şansă să existe supravieţuitori.

Agenţia oficială de presă iraniană, IRNA s-a grăbit să anunţe că avionul a avut probleme tehnice, în contextul atacului iranian cu rachete, de acum câteva ore, care a vizat trupele americane din Irak.

(Rador/FOTO arhivă)


UPDATE, ora 7:00 – Un avion Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines, având la bord 180 de pasageri şi membri ai echipajului, s-a prăbuşit, astăzi, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Teheran din cauza unei defecţiuni, anunţă agenţiile de presă internaţionale.

Aeronava avea ca destinație Kievul.

Echipele de salvare au fost trimise la locul catastrofei, lângă aeroport. 

Potrivit BBC, nu este deocamdată clar dacă prăbușirea avionului are legătură cu evenimentele de peste noapte, când Iranul a ripostat pentru moartea generalului Qasem Soleimani cu rachete balistice trase asupra a două baze militare din Irak ce găzduiesc militari americani.

Momentan nu este există informații despre situația persoanelor aflate la bordul aeronavei.


Un avion Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines, având la bord 180 de pasageri şi membri ai echipajului, s-a prăbuşit miercuri la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran din cauza unei defecţiuni, anunţă Reuters citând agenţia semioficială Fars.

(Agerpres/FOTO arhivă)
Alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană au fost bine organizate
Internaţional marți, 22 octombrie 2024, 07:56

Alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană au fost bine organizate

Alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană din 20 octombrie au fost bine organizate, dar...

Alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană au fost bine organizate
Referendum R. Moldova: S-a finalizat numărarea voturilor – 50.46% dintre alegători sunt în favoarea aderării ţării la UE
Internaţional luni, 21 octombrie 2024, 19:10

Referendum R. Moldova: S-a finalizat numărarea voturilor – 50.46% dintre alegători sunt în favoarea aderării ţării la UE

Peste 750.000 de cetăţeni din Republica Moldova au votat în favoarea aderării ţării la Uniunea Europeană la referendumul pentru modificarea...

Referendum R. Moldova: S-a finalizat numărarea voturilor – 50.46% dintre alegători sunt în favoarea aderării ţării la UE
Prezidenţiale R. Moldova: S-a finalizat numărarea voturilor
Internaţional luni, 21 octombrie 2024, 18:51

Prezidenţiale R. Moldova: S-a finalizat numărarea voturilor

UPDATE – Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chişinău a finalizat, luni seară, numărarea voturilor în toate cele 2.219 secţii de...

Prezidenţiale R. Moldova: S-a finalizat numărarea voturilor
Austin anunţă la Kiev un nou pachet de ajutor militar american de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina
Internaţional luni, 21 octombrie 2024, 18:45

Austin anunţă la Kiev un nou pachet de ajutor militar american de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunţat luni, în cadrul unei întâlniri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev,...

Austin anunţă la Kiev un nou pachet de ajutor militar american de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina
Internaţional luni, 21 octombrie 2024, 08:10

Mai multe regiuni din Italia sunt afectate de inundaţii. Revărsarea râurilor şi alunecările de teren au produs pagube materiale majore

Mai multe regiuni din Italia sunt afectate de inundaţii. Precipitaţiile abundente au cauzat revărsarea râurilor şi alunecări de teren care au...

Mai multe regiuni din Italia sunt afectate de inundaţii. Revărsarea râurilor şi alunecările de teren au produs pagube materiale majore
Internaţional luni, 21 octombrie 2024, 07:34

Referendumul pentru modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la UE va putea fi validat

UPDATE, ora 11:20 – Tabăra pro-europeană din Republica Moldova a preluat conducerea la referendumul cu privire la aderarea la Uniunea...

Referendumul pentru modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la UE va putea fi validat
Internaţional duminică, 20 octombrie 2024, 07:00

Alegeri prezidenţiale şi referendum în Republica Moldova

Cetăţenii Republicii Moldova îşi aleg duminică, 20 octombrie 2024, preşedintele şi decid viitorul statului prin referendumul asupra aderării...

Alegeri prezidenţiale şi referendum în Republica Moldova
Internaţional duminică, 20 octombrie 2024, 06:53

În Franţa au loc demonstraţii pentru măsuri care să oprească şofatul agresiv

Sute de persoane au participat la manifestaţii în capitala franceză Paris şi în alte oraşe, cerând măsuri pentru oprirea condusului agresiv...

În Franţa au loc demonstraţii pentru măsuri care să oprească şofatul agresiv