Bulgaria nu mai primeşte gaze naturale din România
Publicat de , 9 ianuarie 2020, 07:30
Bulgaria a făcut ieri un adevărat tur de forţă având ca numitor comun energia.
Prim-ministrul Boiko Borisov a discutat cu Matthew Boyse, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene din SUA, despre colaborarea bilaterală în energetică, inclusiv promovarea proiectului Centralei atomoelectrice Belene, după care premierul Borisov a participat, la Istanbul, împreună cu Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan şi Alexandr Vucic la inaugurarea gazoductului TurkStream.
În cadrul primei sesiuni a dialogului strategic bulgaro-american, Borisov a declarat că gazoductul Balkan Stream nu reprezintă o continuare a TurkStream, ci este parte componentă din sistemul naţional de gazoducte şi din viitorul centru regional de distribuire a gazelor Balkan-Varna, unde vor fi aduse, în afară de gaze ruseşti, şi gaze din SUA, Qatar, Azerbaidjan, Egipt, Israel şi alte ţări. În acest mod va fi asigurată diversificarea energetică.
Noul gazoduct este realizat cu echipament american de sudare şi de compresare a gazelor.
Bulgaria va asigura 20% din investiţie în viitorul terminal de gaze lichefiate de la Aleksandroupolis şi construieşte gazoductul ce va face legătura acestuia cu hubul regional Balkan.
Borisov a subliniat importanţa proiectului nuclear Belene în lumina măsurilor de ocrotire a mediului întreprise de Comisia Europeană.
Matthew Boyse a salutat eforturile Bulgariei de a deveni un centru strategic al gazelor şi de a se debarasa de monopolul în acest domeniu.
Experienţa americană va putea contribui la crearea în zonă a unei pieţe energetice reale. SUA văd în Bulgaria un partener şi un aliat strategic. Sunt pregătite acorduri bilaterale în energie, apărare şi în tehnologiile 5G. Se lucrează la liberalizarea regimului de vize.
După ce a inaugurat dialogul strategic bulgaro-american, Borisov a plecat la Istanbul, unde a participat la inaugurarea gazoductului TurkStream.
Primul-ministru a vorbit despre realizarea gazoductului Balkan Stream în direcţia Serbiei, care înaintează – după el – cu o viteză între 5 şi 7 km pe zi.
Începând de la Anul Nou, Bulgaria primeşte gazele ruseşti nu din România, ci din Turcia.
Pe data de 5 ianuarie a început tranzitarea de gaze din Turcia spre Grecia şi Macedonia de Nord.
Şefii Companiei Bulgargaz au anunţat, fără a intra în detalii, că prin modificarea rutei de tranzit se economisesc aproximativ 40 de milioane de euro pe an.
(Rador/FOTO romania-actualitati.ro)