Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu va fi dat în exploatare nici în 2020
Publicat de , 13 ianuarie 2020, 18:27
România a amânat pentru 2021 termenul de dare în exploatare a gazoductului de transport Chişinău-Ungheni, care este menit să permită accesul Republicii Moldova la furnizori europeni, alternativi companiei Gazprom, se menţionează în Planul de dezvoltare a sistemului naţional de transport al gazelor naturale din România pentru perioada 2019-2028, publicat luni de cotidianul moldovean NewsMaker.
„Gazoductul a început să fie construit în anul 2013, iar la vremea respectivă autorităţile au promis darea în exploatare a gazoductului în al patrulea trimestru al anului 2017, însă ulterior a fost amânată pentru sfârşitul anului 2018” – scrie publicaţia citată.
Ministrul de externe al României, Ramona Mănescu, a promis, în timpul vizitei sale din luna octombrie anul trecut, la Chişinău, că această conductă de gaze va fi lansată în anul 2020, dar acum în Planul publicat termenul este amânat pentru anul 2021.
Noua ramificaţie Chişinău-Ungheni trebuie să conecteze capitala moldovenească la gazoductul Ungheni-Iaşi, construit anterior cu sprijinul UE şi al României. Lungimea acestuia este de circa 120 de kilometri, iar capacitatea de transport proiectată va fi de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Cu toate acestea, necesităţile anuale de gaze naturale ale Republicii Moldova sunt apreciate la circa 1,3 miliarde de metri cubi (cu regiunea transnistreană – circa 2,9 miliarde de metri cubi), pe care republica le importă din Rusia prin teritoriul Ucrainei.
Proiectul de construcţie a gazoductului din Iaşi este realizat de compania de stat „Transgaz România”, iar valoarea acestuia este estimată la 174 de milioane de euro. Anterior, s-a anunţat că UE a acceptat să finanţeze acest proiect şi a aprobat alocarea a 92 de milioane de euro, din care 82 de milioane de euro sunt împrumuturi nerambursabile de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii, precum şi o subvenţie de 10 milioane de euro din partea Uniunii Europene.
(Rador)