Evenimente organizate cu prilejul Unirii Principatelor Române (sinteză județele Moldovei)
Publicat de Andreea Drilea, 24 ianuarie 2020, 11:59
În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică a celor două principate româneşti, Moldova şi Ţara Românească, prima etapă în crearea statului unitar român modern.
*****
Autorităţile din judeţele Moldovei au pregătit o serie de manifestări:
IAŞI – Vineri, 24 ianuarie 2020, Iaşul devine centrul de interes al întregii țări, urmând a găzdui o serie de manifestări dedicate împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, la acestea fiind așteptați să participe președintele României, Klaus Iohannis, prim – ministrul Ludovic Orban, ambasadori, parlamentari, primari și alte personalități.
Programul manifestărilor dedicate Zilei Unirii Principatelor Române:
ora 11.30 – Concert de muzică populară „Noi suntem români” – partea I
ora 13.00 – Manifestările oficiale:
• Te Deum: Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Episcopia Romano-Catolică de Iași
• Discursurile oficialităților centrale și locale
• Depunerea de coroane la Ansamblul statuar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza
• Parada militară
• Hora Unirii
ora 14.15 – Concert de muzică populară „Noi suntem români” – partea a II-a (Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș, Margareta Clipa, Laura Lavric, Ștefan Pintilii, Ansamblul de dansuri „Mugurelul” al USAMV Iași)
Masa populară: ceai, vin fiert, plăcinte moldovenești.
Ziua aniversară se va încheia la ora 17.00, când la Muzeul Municipal „Regina Maria” va avea loc Colocviul „Ocrotirea patrimoniului mobil și imobil în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza”.
***
– Unioniștii din România și Republica Moldova se vor aduna la Iași, cu ocazia celebrării a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, ocazie cu care vor organiza un Marș al Unioniștilor, ce va porni la ora 11:00 de la statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt din fața Palatului Culturii, după care se vor deplasa la statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii.
Marșul va fi marcat de momente de reculegere în memoria artizanilor Unirii Principatelor, de momente coregrafice printre care un drapel al României cu lungimea de 100 de metrii.
Marșul este organizat de Platforma Unionistă „Acțiunea 2012” împreună cu Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi și Frontul Patrioților Români din Iași.
*****
BOTOŞANI – Manifestările din data de 24.01.2020 vor debuta începând cu orele 11:00, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din fața Inspectoratului Județean de Poliție, când prefectul județului Botoșani, Valentin-Alexandru Colbu, va trece garda de onoare în revistă.
După intonarea imnului de stat al României și oficierea serviciului religios, colonelul în rezervă, Sergiu Balanovici, va rosti discursul ”Contribuții botoșănene la Unirea Principatelor Române”.
Evenimentul va continua cu depuneri de coroane și jerbe de flori în acordurile Imnului Eroilor la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza și se va încheia cu defilarea detașamentului de onoare și intonarea ”Horei Unirii”, a anunțat Cancelaria Prefectului.
Pentru ca ceremonialul să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, traficul în zona Monumentului Domnitorului Alexandru Ioan Cuza va fi restricționat și coordonat între intersecția Străzii Octav Onicescu cu Bulevardul Mihai Eminescu și intersecția Străzii Marchian cu Bulevardul Mihai Eminescu, în data de 24.01.2020, între orele 10:30 – 12:30.
*****
SUCEAVA – Ziua de 24 Ianuarie, marcată la Muzeul Bucovinei, în avans.
Cu prilejul aniversării a 161 de ani de la actul istoric al Unirii Principatelor Moldova şi Muntenia (24 ianuarie 1859), joi, 23 ianuarie 2020, la ora 13:00, în Sala de Conferinţe a Muzeului de Istorie va avea loc o acţiune organizată în colaborare cu Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din municipiul Suceava. Vor participa două clase de elevi, împreună cu prof. de istorie Eugenia Fărcuţ. Muzeograful Cristina Slavic, din cadrul Serviciului Istorie, le va prezenta elevilor, în cadrul unei expuneri, piesele aflate în patrimoniul Muzeului Bucovinei care au aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza și soţiei sale, doamna Elena.
Printre piesele aflate în colecţiile muzeului se află și steagul tricolor, din mătase, care are ca însemn central o coroană princiară și care provine de la Castelul de la Ruginoasa.
*****
NEAMŢ – Primăria Piatra-Neamţ organizează vineri, 24 ianuarie, manifestarea „Hora Unirii”, dedicată împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române. Cu începere de la ora 11:00, pe platoul Curţii Domneşti, se va desfăşura tradiționala „Horă a Unirii”.
Programul integral al evenimentului este următorul:
• 11:00 Deschiderea evenimentului;
• 11:05 Intonarea Imnului Naţional;
• 11:10 Cuvântul oficialităţilor;
• 11:25 Hora Unirii;
• 11:40 Spectacol folcloric realizat de ansamblul Folcloric „Floricică de la Munte ” al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”.
*****
VASLUI – Ziua Principatelor Unite ale României este sărbătorită în Vaslui printr-o serie de activităţi culturale şi muzicale.
Vasluienii sunt aşteptaţi la Sala Polivalentă din Vaslui, acolo unde, la ora 17:00, va avea loc un spectacol omagial.
Evenimentul va fi deschis cu un moment de evocare istorică – Alexandru Ioan Cuza, sustinut de actorii de la Teatrul “V. I. Popa” din Bârlad, iar apoi, pe scenã, vor urca Orchestra “Rapsodia Vasluiului”, Ansamblul de dansuri “Strămoşească” din Republica Moldova, precum şi celebra interpreta de muzică populară, originară din Negreşti, Matilda Pascal Cojocăriţa. (Vasile Geles)
*****
BACĂU – Ansamblul Folcloric Profesionist „Busuiocul”, în parteneriat cu Primăria Municipiului, Consiliul Judeţean Bacău şi Filarmonica „Mihail Jora“, organizează astăzi, 24 ianuarie 2020, ora 14.00, la Sala „Ateneu”, spectacolul „Unirea naţiunea a făcut-o!“, dedicat înplinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Intrarea este liberă.
*****
VRANCEA – Instituția Prefectului Județului Vrancea organizează manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române, în data de 24 ianuarie 2020, în Piața Unirii din municipiul Focșani (esplanada Prefectură).
De la ora 11:00, în Piața Unirii din Focșani va avea loc o ceremonie militară şi religioasă.
*****
GALAŢI – Ziua de 24 ianuarie este marcată şi la Galaţi.
Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza:
13.00-13.05- Întâmpinarea oficialităţilor, salutul Drapelului de luptă şi intonarea Imnului de Stat al României;
13.05-13.10- Evocarea însemnatăţii Unirii (Muzeul de Istorie „Paul Paltanea”, director Cristian-Dragos Caldararu);
13.10-13.20- Depunere de buchete de flori la statuie (reprezentanţi ai instituţiilor publice, ai partidelor politice, elevi etc.
13.20-13.35- Scurt moment istoric susţinut de artiştii Ansamblului „Doina Covurluiului” al Centrului Cultural „Dunarea de jos”;
13.35-13.45- Hora Unirii (Virgil Tabuş – Asociaâia Culturala Horincea prin Şcoala de Dans Popular)
De asemenea, circulaţia rutieră va fi închisă temporar vineri, 24 ianuarie, între orele 12,30 – 14,30, pe strada Domnească, pe tronsonul cuprins între străzile Vasile Alecsandri şi Cezar, precum şi pe strada Dimitrie Bolintineanu, pe segmentul dintre străzile Ştiinţei şi Domnească, anunţă Primăria Galaţi.
Restricţiile temporare de trafic şi modificările în circulaţia mijloacelor de transport în comun sunt necesare pentru buna desfăşurare a manifestărilor prilejuite de „Ziua Unirii Principatelor Române”.
Structurile MAI şi Poliţia Locală vor fi angrenate atât în asigurarea ordinii și liniștii publice cât și a asistenţei medicale de urgenţă.
(Radio Iaşi/Andreea Drîlea/FOTO radioiasi.ro)