161 de ani de la Unirea Principatelor Române. Un feature de Nicolae Tomescu în Matinal – 24.01.2020.
Publicat de mihaipohoata, 24 ianuarie 2020, 06:35
Coordonată fundamentală a istoriei românilor, încununare a procesului logic de formare și afirmare tot mai puternică a conștiinței naționale și a voinței maselor largi populare de a se ști laolaltă în cadrul frontierelor unuia și aceluiași stat, Unirea Munteniei și Moldovei de la 24 ianuarie 1859, sub domnia luminoasă a lui Alexandru Ioan Cuza, reprezintă unul din actele de cea mai mare însemnatate pentru dezvoltarea de-sine-stătătoare a poporului român.
Acest moment a marcat constituirea statului național român modern și intrarea țării noastre în noua etapă a evoluției ei capitaliste, a creat condiții pentru cucerirea neatârnării și exprimarea viguroasă a individualității națiunii noastre.
Contemporanii, care prin activitatea lor însuflețită de un cald patriotism au contribuit la îndeplinirea mărețului act al Unirii, au numit ziua de 24 ianuarie 1859 „Ziua renașterii noastre naționale” sau „Cea mai frumoasă zi a neamului românesc”.
Printre marile probleme ce se impuneau a fi rezolvate după Unirea Principatelor a fost și organizarea armatei naționale române moderne.
Politica pe care a dus-o domnitorul Cuza în armată a avut ca finalitate și apariția presei militare.
In februarie 1860 a vazut lumina tiparului primul numar al ziarului „Monitorul oastei”.
Acesta aparea saptamanal, urmand „A se ceti de toate gradele ostasesti in starea in care se afla astazi”, si insera in paginile sale articole privind viata si opera unor mari comandanti de osti, probleme legate de organizarea armatei, de intrebuintarea armelor in lupta, principalele batalii din istoria militara romaneasca si universala.
Măsurile luate de A. I. Cuza în scopul dezvoltarii si intaririi armatei romane unice s-au concretizat in constituirea, in anul 1864, a patru divizii, care au fost dislocate in orasele Bucuresti, Iasi, Galati si Craiova. Armata Romaniei era formata din doua elemente principale: armata permanenta si militii (graniceri si dorobanti).
Pe plan european, pentru consolidarea Unirii si afirmarea statului roman, Cuza a promovat o politica militara ferma de aparare a suveranitatii tarii, stabilind relatii cu puterile sustinatoare ale politicii romanesti, mai ales cu Franta.
Misiunea militara condusa de locotenent colonelul Lamy, sosita in 1862, a sprijinit procesul complex de reorganizare si modernizare a armatei romane.
Au fost extinse raporturile politico-militare cu tarile mici si mijlocii (Serbia, Belgia), s-a acordat sprijin miscarilor de eliberare nationala ale popoarelor vecine (unguri, polonezi, bulgari).
La Radio Iaşi, începând de dimineață, generăm efecte în următoarea ordine: atragem atenţia asupra publicului cu privire la subiect, la temă; punem la dispoziţie un volum de informaţii, nu numai prin intermediul reporterilor acreditaţi; informaţia şi interpretările diferite pot duce la formarea, la schimbarea atitudinilor; atitudinile formate astfel pot influenţa comportamentul…
Pentru ilustrarea subiectului în dimensiunea sa istorică, Nicolae Tomescu (redactor-șef Radio Iași) propune înregistrări cu Alexandru Zub, Ștefan Ceaușu, Nicoleta Arnăutu, Paul Salomeea, Dan Berindei, Ionel Bejenaru (Dumnezeu Să-l Odihnească), Vilică Munteanu… astăzi, vineri, 24 ianuarie 2020, în intervalul orar 9:10-9:30, din Matinalul ”Bună dimineața” – garanția trezirii zilnice fără griji, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată și produsă de Mihai Florin Pohoață.
Producător – Horia Daraban.
Sursă fotografie: nordnews.md