(VIDEO/AUDIO) Un nou protest în faţa Operei Naţionale din Iaşi
Publicat de gabrielarotaru, 13 februarie 2020, 17:13 / actualizat: 13 februarie 2020, 20:05
Un nou protest a avut loc, în această seară, în faţa Operei Naţionale din Iaşi, chiar înaintea reprezentaţiei cu spectacolul “Carmen” de Bizet.
Copiii din corul Juniorii Operei şi părinţii acestora au protestat, a doua oară săptămâna aceasta, împotriva deciziei conducerii instituţiei de a desfiinţa postul de dirijor cor pe care îl ocupa Raluca Zaharia.
Aceasta a participat la protest şi a spus că a fost audiată de corpul de control pe care Ministerul Culturii l-a trimis, săptămâna aceasta, la Iaşi, pentru a verifica situaţia de la Operă.
Raluca Zaharia: „Ieri am fost audiată, am vorbit cu cele şase persoane care au venit din partea ministerului. M-au întrebat care a fost parcursul meu în această instituţie de când am venit. Am detaliat în ce spectacole au jucat, la evenimentele la care au participat copii în numele instituţiei. Eu am înfiinţat o asociaţie pentru a mă putea deplasa la concursul din Spania în această toamnă, asociaţia am înfiinţat-o la cererea conducerii şi a juristului care era atunci, pentru a putea strânge sponsorizări pentru copilaşi ca să nu plătească părinţii toată suma de bani care ar fi revenit pentru fiecare copil în parte. Am vrut să reducem costurile. Şi mi-au cerut şi aceste acte ale asociaţiei plus parteneriatul care a existat între asociaţie şi Operă, este o asociaţie culturală non – profit”.
Reamintim că, managerul Beatrice Rancea a declarat că al doilea post de dirijor cor a fost introdus în organigramă în 2016, când ea era la Bucureşti şi conducerea de atunci nu a justificat înfiinţarea acestui post şi nici nu s-a specificat că este vorba despre dirijor cor copii. De asemenea, Beatrice Rancea a mai justificat desfiinţarea funcţiei, prin faptul că ansamblul Juniorii Operei nu are o activitatea continuă.
La protestul de astăzi, au participat şi angajaţi ai Operei din Iaşi, solişti, membri ai corului, ai orchestrei şi ai corpului de balet, dar şi foşti angajaţi cărora li s-a desfăcut contractul de muncă. Aceştia au reclamat o serie abuzuri din partea conducerii: „1. Foarte mulţi oameni au fost retrogradaţi, foarte mulţi oameni au fost daţi afară. Dirijorul de cor de la copii acum este în preaviz. I s-a oferit un alt post. Avem aici colegi solişti care au fost daţi afară, au făcut tot felul de procese, au câştigat, unii şi-au dat demisia după aceea, alţii au renunţat la carieră. Sunt abuzuri peste abuzuri. 2. Abuzurile pe care le reclamăm, în primul rând abuzurile psihologice, psihice la care suntem supuşi, suntem monitorizaţi de oamenii doamnei, fiecare cuvânt pe care-l scoatem este transformat, au fost oameni daţi afară. În al doilea rând, profesionişti care au fost marginalizaţi, nu au fost lăsaţi să-şi practice meseria, procesele pe care instituţia le pierde de ani de zile cu daune materiale plătite din banul public. 3. Am venit să-i susţinem, atât pe Raluca cât şi pe ceilalţi colegi care au suferit aceeaşi nedreptate. Pot să vă spun, de exemplu, că foarte multe adrese s-au făcut către Ministerul Culturii, către ITM, au fost sesizări numeroase în anii trecuţi chiar”.
(Radio Iaşi/ Ioana Soreanu/ FOTO radioiasi.ro)