(AUDIO) Primarul Mihai Chirica: În municipiul Iaşi există aproximativ 300 de clădiri cu risc seismic
Publicat de Andreea Drilea, 4 martie 2020, 11:50
Se împlinesc 43 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977.
Seismul, care a avut o magnitudinea de 7,4 pe scara Richter, a durat atunci 56 de secunde. Aproape 1.600 de oameni şi-au pierdut viaţa, peste 11.000 au fost răniţi, iar zeci de mii de locuinţe au fost grav avariate.
Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a declarat pentru postul nostru de radio, că în municipiu există aproximativ 300 de clădiri cu risc seismic, cele mai multe imobile de locuit.
În ceea ce priveşte clădirile în care funcţionează instituţii, majoritatea au intrat în programe de reabilitare, a mai spus Mihai Chirica:
„Toate clădirile publice, cele care ţin de reţeaua noastră de învăţământ sau au altă destinaţie au fost introduse în diverse programe de consolidare. De exemplu: Palatul Braunstein, Muzeul de Istorie Naturală, Centrul Internaţional de Artă Contemporană, instituţii de cult, care de asemenea, le finanţăm prin fonduri europene pentru reducerea riscului seismic. Şi, mai sunt desigur, o parte din şcolile noastre care au intrat în acelaşi proces, cum ar fi Şcoala Normală „Vasile Lupu”.
Pentru Şcoala „Vasile Lupu” am început un program de consolidare. În zonele care sunt intens afectate nu se ţin cursuri în momentul de faţă, se folosesc alte săli de clasă.”
Primarul Iaşului, Mihai Chirica, susţine că o problemă o constituie în continuare imobilele de locuit cu risc seismic, unde se intervine cu greu, deoarece exită un vid legislativ în acest sens:
„Problematica, din punctul meu de vedere, este oarecum îngreuantă de legislaţia foarte stufoasă. Gândiţi-vă că noi ar trebui să intrăm în casa omului, să-l convingem sau să-l obligăm să o elibereze pe o perioadă de timp, care nu este scurtă, e vorba de ani de zile, să se facă lucrări de consolidare. Ar trebui ca legea să fie imperativă, în sensul că acolo unde se constată riscul major privind stabilitatea clădirii, în cazul unui seism puternic, prin efectul legii, printr-o dispoziţie a primarului să o putem emite, să-i determinăm pe toţi să părăsească imobilul. Noi deja construim, avem şi apartamente libere pregătite pentru asta, ca şi locuinţe de înlocuire, până când se finalizează casa lor. În caz contrar, dacă nu există legislaţie şi doar un singur locatar se opune, îţi poate strica un proiect întreg de zeci sau sute de apartamente.”
(Radio Iaşi/Andreea Daraban/FOTO radioiasi.ro)