Campania ”Relații toxice” adresată studenților ieșeni. Bogdan Neculau la ”Bună dimineața” cu Mihai Florin Pohoață – 9.03.2020.
Publicat de mihaipohoata, 9 martie 2020, 06:53 / actualizat: 10 martie 2020, 20:43
Asociația ROR organizează o nouă campanie care se adresează studenților ieșeni – ”Relații toxice”.
Aceasta se va desfășura pe toată perioada anului universitar 2020-2021.
Echipa este formată din:
- psiholog;
- polițist;
- avocat;
- expert media în violență domestică și de gen.
Campania se va desfășura în parteneriat cu IPJ Iași și Universitățile ieșene.
Din echipă fac parte avocați, precum: Sandra Grădinaru, Cezara Ciucă Bătrânu, Lili Bodrug și Ciprian Mitoșeriu, alături de Raluca Daria Diaconiuc, expert media în violența domestică.
Săptămâna trecută ROR a desfășurat un work Shop cu părinții elevilor din clasele 0-IV.
Expunerile despre despre violența domestică au fost susținute președintele Asociației ROR, psiholog Roxana Oana Rotaru, psihologul Alina Georgescu, Ramona Nechifor, agent șef adjunct I.P.J. Iași, reprezentant al Poliției Locale și Raluca Daria Diaconiuc, expert media în violența domestică.
A fost primul workshop cu părinții elevilor de ciclu primar de la Școala Gimnazială Ion Neculce din Iași, activitate ce a deschis seria evenimentelor din cadrul campaniei „Relații toxice„, o nouă inițiativă a Asociației ROR.
Ce le determină pe femei să ierte agresorul: teama, rușinea, reacția familiei și a prietenilor, nu în ultimul rând copiii.
O femeie victimă a violenței are impresia că nu se poate desprinde de locul unde trăiește cu agresorul și îl iartă ușor sperînd să fie bine, liniște, să nu se repete actele de violență.
Poliția, psihologul, psihiatrul, familia pot să ajute victima dar doar dacă aceasta își asumă să se desprindă de locul unde s-a întâmplat totul.
La nivel european, 1 din 3 femei (33%) au suferit o formă de violență fizică și/sau sexuală începând cu vârsta de 15 ani. Dacă la această statistică adăugăm 1 agresor și 1 martor, realizăm că amplitudinea problemei și a efectelor sale la nivelul întregii societăți este mai mare decât ne imaginăm.
Violența în familie și violența domestică nu sunt probleme private, ci fenomene care au Impact asupra întregii societăți (costuri economice, consecințe medicale, efecte puternice asupra copiilor) și a comunității celor implicați (cartier, școală, loc de muncă, prieteni și familie extinsă).
Discutând despre violență ca despre o problemă pe care o avem în comun, contribuim la a avea o societate care condamnă acest fenomen şi are toleranță zero pentru agresiune, indiferent în ce mediu se întâmplă.”
Amănunte avem de la Bogdan Neculau, lector universitar doctor UAIC Iaşi, partener al campaniei, astăzi, luni, 9 martie 2020, în intervalul orar 9:10-9:20, din Matinalul ”Bună dimineața” – varianta optimă pentru o trezire de bun augur, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată și produsă de Mihai Florin Pohoață.
Sursă: ROR; Raluca Daria Diaconiuc, expert media în violența domestică.