Campania anti bullying continuă la Iaşi. Roxana Oana Rotaru în Matinal – 11.03.2020.
Publicat de mihaipohoata, 11 martie 2020, 07:00 / actualizat: 11 martie 2020, 18:54
Campania a început în anul școlar 2018-2019 și continuă în prezent în școlile din municipiul și județul Iași, desfășurată fiind în parteneriat cu IPJ și IŞJ Iași.
Hărțuirea, intimidarea, umilirea sau violența verbală sau fizică asupra copiilor, termen cunoscut drept bullying, este tot mai des întâlnit în școli.
Senatul a adoptat proiectul de lege care interzice violența psihologică (bullying) în unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale.
Prevederile inițiativei au fost preluate într-un alt proiect de lege de modificare a Legii educației naționale.
„În unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educatiei și formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violență psihologică – bullying„, prevede legea.
„Bullying” este un termen împrumutat din limba engleză, care se referă la hărțuirea, intimidarea, umilirea sau violența verbală sau fizică a unei persoane.
Apare în rândul copiilor, în principal la școală, are la bază o intenție (agresorul își umilește intenționat victima), se repetă și implică un raport inegal de forțe: agresorul este perceput ca fiind mai puternic decât victima.
De multe ori, copilul agresat nu știe sau nu se poate apăra de agresor.
Fenomenul nu este o noutate în școli, iar cele românești nu fac excepție.
Cu siguranță fiecare dintre noi s-a confruntat măcar o dată, în timpul vieții de elev, cu astfel de agresiuni.
Din păcate, în ultimii ani violența în școli este în continuă creștere, fiind nevoie de măsuri pentru reducerea cazurilor de agresiune.
Deja în unele școli din Iași au loc întâlniri în care li se explică elevilor acest fenomen și cum poate fi combătut.
Până în prezent au fost informați și consiliaţi: 6000 de elevi și 600 profesori, conform datelor furnizate de Raluca Daria Diaconiuc, expert media în violența domestică.
Reperele campaniei anti bullying, desfăşurată la Iaşi, sunt punctate de Roxana Oana Rotaru, psiholog și președintele Asociației ROR, astăzi, miercuri, 11 martie 2020, în intervalul orar 9:10-9:15, din Matinalul ”Bună dimineața” – varianta optimă pentru o trezire de bun augur, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată și produsă de Mihai Florin Pohoață.
Surse: ROR; Raluca Daria Diaconiuc, expert media în violența domestică.