21 martie, Ziua muzicii Baroce, Omagiu Johann Sebastian Bach şi Colocviul Naţional de Muzicologie, invitat Sabin Păutza la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Publicat de dvlad, 21 martie 2020, 18:25
Nu ştiu cum vă trăiţi izolarea, dar sper să fie în zodia trezirii la o nouă viaţă, sper să simţiţi cât de esenţial este să ne resetăm valorile, să simţim că suntem una cu natura şi să ne restartăm, să salvăm plămânii noştri şi ai Terrei. Pentru asta, avem mijloacele noastre în emisiunea Univers Muzical, aşa că vă propun să ne recăpătăm energia şi armonia ascultând o muzică în stare să ne reconecteze cu plutirea lină pe firul curentului şi al vieţii. În stare să ne ajute să facem faţă situaţiilor din jur cu mai mult echilibru, cu mai mult optimism şi responsabilitate.
Se ştie că dilatarea şi contractarea plămânilor în respiraţie corespunde subtil capacităţii noastre de a ne deschide spre lume şi viaţă, de a împărtăşi viaţa cu ceilalţi. Muzica este în stare să ne modifice parametrii vitali, inclusiv respiraţia. pentru că muzica e viaţă, iar respiraţia ei e una cu viaţa. Vă invit să ne exersăm respiraţia cu ajutorul muzicii şi ascultând-o, să ne regăsim totodată sentimentul de comuniune, oricât de separaţi suntem nevoiţi să stăm. Pentru că muzica poate ajunge oriunde, o putem primi liniştiţi, cu porţile inimii larg deschise, respirând cu tot sufletul, uitând de grijile şi frustrările care ne sufocă sau ne sufocau, şi de presiunea care ne intoxica până acum câteva zile. S-a spus asta, Planeta a vrut pauză de respiraţie. nu doar de poluare fizică, ci şi de poluare mentală şi emoţională. Muzica, natura, viaţa sunt daruri divine, care trebuie preţuite cum se cuvine. Să lăsăm muzica să ne purifice.
Ediţia de astăzi Univers Muzical o dedicăm Zilei Muzicii Baroce şi titanului Johann Sebastian Bach. În partea a doua găzduim mai întâi Radiojurnalul Radio România, iar apoi îl regăsim pe maestrul Sabin Păutza, bănăţeanul care şi-a petrecut la Iaşi primii 20 de ani de carieră, punându-şi geniul şi talentul său atât în slujba studenţilor săi de la Conservator, care l-au adorat, cât şi Orchestrei şi Corului Filarmonicii Moldova sau Cvartetului Voces, pentru care a semnat opusuri semnificative. Şi chiar dacă între timp a fost iubit şi de publicul său american de la Plainfield, Sabin Păutza a rămas aici cu inima. Înregistrarea este de la Colocviul Naţional de Muzicologie din 21/22 februarie 2020, când a fost omagiat ca personalitate a muzicii ieşene.