Situaţia infectării cu COVID-19 în rândul populaţiei şi al spitalelor din Suceava
Publicat de , 1 aprilie 2020, 08:29
82 este numărul deceselor COVID-19 confirmate şi înregistrate în România. Lor li se adaugă 19 români care au murit în străinătate. Este un număr mai mult decât dublul celui din urmă cu două zile. Statistica oficială mai arată că a crescut cu 62 numărul pacienţilor de la terapie intensivă, dintre care 36 sunt în stare critică, iar numărul cazurilor de infectare a ajuns la 2.245. 220 de pacienţi s-au vindecat.
Ultimele două decese anunţate marţi seară sunt din Sibiu şi judeţul Mureş, însă cele mai multe din ultimele 48 de ore au fost înregistrate în Suceava. Sunt oameni care au murit la Spitalul Judeţean din oraş, iar confirmarea infectării cu noul virus a venit după înregistrarea decesului în cele mai multe cazuri.
De altfel, peste un sfert dintre pacienţii COVID-19 pozitiv sunt din acest oraş, primul şi singurul deocamdată în carantină totală din România.
Tot de acolo vin şi apeluri de la mai mult de o sută de organizaţii neguvernamentale.
Antreprenori companii sau reprezentanţi massmedia au o scrisoare deschisă prin care cere autorităţilor măsuri urgente pentru combaterea epidemiei de COVID-19 din judeţ, relatează corespondenta RRA Mihaela Buculei.
Se cere sprijin printre o scrisoare deschisă adresată guvernului, în primul rând aprovizionarea urgentă a spitalelor din judeţul Suceava cu materiale, echipamente de protecţie şi medicamente necesare gestionării aceste crize, atât pentru spitale, cât şi pentru populaţie.
În scrisoarea deschisă adresată guvernului se cere detaşarea personalului necesar pentru a permite spitalelor din judeţ să gestioneze situaţia curentă, apoi testarea pentru anchetă epidemiologică extinsă a populaţii la nivelul municipiului Suceava şi a aglomerărilor urbane din judeţ, dar şi alte aspecte legate de organizare a actului medical la nivel de judeţ.
În ultimele două săptămâni, zeci de voluntari din organizaţiile şi companiile semnatare au petrecut zile întregi căutând stocuri, adaptându-şi producţia sau asigurând suportul logistic în momente critice pentru spitalele din judeţul Suceava. Până acum, ajutorul a venit până aproape 30 de medici şi personal sanitar din Iaşi, majoritatea de la SMURD. Fără ei, Secţia de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava nu ar fi funcţionat acum.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)