(AUDIO) Laborator de biologie moleculară pentru testarea COVID-19 la UMF Iași
Publicat de gabrielarotaru, 3 aprilie 2020, 16:37 / actualizat: 3 aprilie 2020, 18:01
Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi este pregătită să vină în ajutorul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, odată cu inaugurarea laboratorului de biologie moleculară din cadrul Centrului de Cercetare şi Medicină Experimentală al UMF unde vor fi realizate teste pentru COVID 19.
Rectorul UMF Iaşi, prof.dr. Viorel Scripcariu, a declarat că există resursă umană şi echipamente. Se aşteaptă doar kiturile şi probele pentru a începe testarea.
Viorel Scripcariu: ”Avem două aparate Real-Time PCR, iar ieri prin bunăvointa partenerilor si furnizorilor locali din Iasi am achizitionat în regim de urgentă din Coreea de Sud un extractor automat, care a sosit ieri, încît în acest moment avem tot ce ne trebuie ca să demarăm si noi activitatea de testare pentru că considerăm că Spitalul de Boli Infectioase la ora actuală face mai mult decât era posibil să facă în conditiile actuale. Deci avem resursa umană, cadre didactice ale universitătii, avem infrastructură, avem echipamentele. Acum trebuie să asteptăm chiturile si probele si o să începem să procesăm aceste determinări”.
În cadrul laboratorului de la UMF Iaşi vor lucra pe lîngă cadre universitare şi 6 cercetători, iar numărul de teste care se pot realiza pe zi se cifrează la 200, cu posibilitatea de mărire a capacităţii, a declarat directorul CEMEX, Bogdan Tamba.
Bogdan Tamba: Avem o echipă formată din 6 cercetători. Toti au doctoratul făcut în biologie sau chimie, vorbim de persoane cu peste 10 – 15 ani de experientă în munca în laborator. Suntem bucurosi că avem si voluntari din cadrul universitătii, studenti în anul VI sau masteranzi, ei lucrând la partea de introducere a datelor. Principiul este first come first served, dacă primim 400 de probe într-o zi evident nu vom putea procesa decât 150 – 200 în 24 de ore.
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Carmen Dorobăţ, a declarat că în prezent în municipiu se pot efectua zilnic 500 de teste pentru depistarea coronavirusului.
Carmen Dorobăț: ”La nivelul Institutului Regional de Oncologie se fac peste 200 de kituri pe zi. Dacã va veni și Universitatea de Medicinã și Farmacie cu un numãr de cel puþin tot atâtea kituri, iatã cã la nivelul celor sase judete din zona de Nord Est a tării pe care o acoperă Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, peste 500 de pacienți vor putea sã își primească rezultatele. Asta înseamnã cã va fi mai rapid acest drum al momentului plecãrii, pentru cã a fost problema de la plecarea probei din teritoriu și momentul când se primește rezultatul în teritoriu. Într-adevăr fost foarte greu la început. Fãceam teste numai la Spitalul de Boli Infecțioase pentru tot ceea ce înseamnã județele Moldovei. A fost momentul de explozie la nivelul județului Suceava unde veneau sute de teste de testat pacienti pe zi. În momentul de fațã lucrurile sunt mai în ordine, astfel încât nu existã teste în așteptare”.
(Radio Iași/ Andreea Daraban/ Constantin Mihai/ FOTO radioiasi.ro)