Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, marcată la Suceava
Publicat de Lucian Bălănuţă, 27 ianuarie 2015, 09:35 / actualizat: 27 ianuarie 2015, 10:48
Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului va fi marcată în acest an, marţi, la Suceava, printr-un colocviu intitulat ”Auschwitz – 70 de ani de la eliberare”, la Colegiul Naţional (CN) ”Ştefan cel Mare”.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean, Biblioteca ”I.G. Sbiera”, Comunitatea Evreilor din Suceava, CN ”Ştefan cel Mare” şi Alexandria Librării.
Conform directorului Bibliotecii ”I.G. Sbiera’, Gabriel Cărăbuş, în cadrul colocviului vor susţine prelegeri despre memorie, demnitate, istorie, supravieţuire şi artă preşedintele Comunităţii Evreilor din Suceava, Sorin Golda, scriitorul Angela Furtună – iniţiator şi coordonator al proiectului Memoria Holocaustului şi a Gulagului, precum şi profesorul de istorie Bogdan Dranca.
România comemorează anual, de asemenea, victimele holocaustului din Transnistria ale regimului Antonescu. Ziua de comemorare a victimelor Holocaustului din România este desemnată la nivel de stat ca fiind 9 octombrie. Prima zi de comemorare a Holocaustului transnistrean a fost ţinută oficial în România în anul 2004. Din 2016, România va conduce Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului (IHRA).
La sfârşitul anului trecut, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că România va prelua, din 2016, conducerea IHRA.
Decizia a fost luată la zece ani de la acceptarea României ca membră cu drepturi depline în Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research/ITF, predecesorul IHRA.
În cadrul Consiliului Judeţean Suceava şi al Bibliotecii Bucovinei, alături de alţi parteneri instituţionali, funcţionează, începând cu anii 2005 – 2006, un program iniţiat de scriitoarea Angela Furtună, având ca scop cultul eroilor căzuţi pentru drepturile omului, omagiul adus victimelor regimurilor totalitare din secolul trecut, ale Holocaustului şi ale Gulagului bolşevic, pedagogia memoriei antitotalitare şi consolidarea societăţii civile şi a discursului public antidiscriminare şi democrat în România şi în Europa post-criminală.
La 70 de ani de la eliberarea Lagărului de la Auschwitz, colocviul, parte continuă a programului de educaţie, aduce un omagiu victimelor Holocaustului şi tuturor regimurilor totalitare, cu îndemnul de a milita pentru ca astfel de tragedii să nu mai fie posibile nicăieri în lume, iar conştiinţele lucide să reuşească să echilibreze escaladarea ideilor şi forţelor antidemocrate.
Ziua de 27 ianuarie marchează eliberarea, în 1945, a lagărelor de concentrare şi sfârşitul Holocaustului în care au fost ucise 6 milioane de evrei, dar şi milioane aparţinând altor culturi, de către regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Alegerea acestei date este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz – Birkenau din Polonia de către trupele sovietice pe 27 ianuarie 1945.
Este o zi universală de comemorare şi a fost propusă de 90 de state, fiind stabilită în urma Rezoluţiei adoptate la 1 noiembrie 2005 de Adunarea Generală a ONU. Rezoluţia respinge orice negare a Holocaustului şi încurajează statele membre să transmită viitoarelor generaţii lecţia genocidului, pentru ca această pagină neagră a istoriei să nu se mai repete.
(Agerpres/ FOTO newsbucovina.ro)