(AUDIO) Iași: A fost desemnat câştigătorul licitaţiei pentru furnizarea spitalului mobil COVID-19
Publicat de , 21 aprilie 2020, 19:19
O firmă din Turcia a fost declarată câştigătoare la licitaţia pentru livrarea spitalului mobil de tip NATO de la Iaşi, ce urmează să fie amplasat în localitatea Leţcani şi care va fi destinat pacienţilor diagnosticaţi cu noul coronavirus.
Valoarea contractului se ridică la 13,2 milioane euro, iar firma are termen 20 de zile pentru livrare, iar alte 7 zile pentru montare şi operaţionalizare, a declarat, astăzi, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa: ”Sper ca cei desemnaţi câştigători de comisia formată la nivelul Euronest să respecte termenele contractuale şi în mai puţin de o lună această unitate medicală să poată primi pacienţi. Această investiţie reprezintă un efort financiar consistent pentru orice buget local. Apreciez consensul la nivelul consilierilor judeţeni de la Iaşi şi Neamţ. Vom avea un spital cu 250 de paturi, din care 100 pentru terapie intensivă. Termenul de livrare este de maximum 20 de zile. De asemenea, firma desemnată se obligă ca în termen de şapte zile să instaleze, să pună în funcţiune şi să obţină avizele necesare de la Ministerul Sănătăţii.”
În spitalul mobil, care se doreşte a fi o unitate medicală tampon, vor putea fi detaşaţi medici de la unităţi sanitare din Iaşi. Acesta va fi deservit, pe zi, de 200 de persoane.
Managerul Spitalului de neurochirurgie din Iaşi, Lucian Eva: ”Va fi un spital modular dedicat acestei epidemii COVID-19 va fi construit din containere prevăzute cu presiune negativă. Asta înseamnă că fiecare pacient poate fi izolat. Este un spital complex, care în momentul de faţă este soluţia perfectă pentru a preveni şi a combate această epidemie în regiunea Moldovei. Va fi un spital tampon. Toți pacienții care vin din zona Moldovei vor fi triați acolo. ”
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a declarat că spitalul mobil, care va fi instalat la Iaşi, este extrem de necesar, nu numai pe perioada pandemiei, ci şi în alte situaţii de urgenţă: ”Un astfel de spital creşte capacitatea nu numai pentru pandemie, dar şi pentru alte situaţii de urgenţă. România avea nevoie de aşa ceva. Aţi văzut că sunt instalate un număr de spitale în diferite zone, vorbim de vest, de zona Bucureşti, de zona Constanţa, urmează să achiziţionăm unul în Moldova, mai mic, în zona Bacău, dar nu e suficient. Acest spital va fi un sprijin mare, mai ales nivelul de dotare şi partea de terapie intensivă sunt foarte importante. Iaşul fiind un judeţ universitar permite şi asigurarea personalului medical, în colaborare cu restul judeţelor din regiune.”
(Constantin Mihai, Radio Iași/FOTO Consiliul Județean Iași)