Atunci când timpul își risipește sensul în eternitate – IN MEMORIAM academician Alexandru BOBOC
Publicat de gabrielarotaru, 22 aprilie 2020, 05:36 / actualizat: 22 aprilie 2020, 9:58
ATUNCI CÂND TIMPUL ÎȘI RISIPEȘTE SENSUL ÎN ETERNITATE – IN MEMORIAM ACAD. ALEXANDRU BOBOC
A plecat către eternitate, cu o clipă mai devreme decât noi, cel mai important specialist român în filosofie modernă și contemporană, reputatul filosof, profesor universitar, traducător, scriitor și membru titular al Academiei Române, Alexandru Boboc.
Născut în anul 1930 în comuna Dumbrava, județul Mehedinți (împlinise pe 20 februarie a.c. venerabila vârstă de 90 de ani), a absolvit Facultatea de Filosofie, Universitatea din București în 1957.
Întreaga sa carieră pedagogică de peste șase decenii a fost strâns legată de Facultatea de Filosofie din București, domnia sa parcurgând la Catedra de Istorie a Filosofiei, imediat după absolvire, toate treptele recunoașterii universitare: asistent, lector, conferențiar și, din 1972, profesor universitar. De-a lungul excepționalei sale cariere universitare a îndrumat cu talent și generozitate, științifică și umană, mii de studenți și doctoranzi ai Facultății de Filosofie.
Beneficiind de o vastă cultură clasică în domeniul istoriei filosofiei, îndeosebi al filosofiei moderne și contemporane, a semnat un număr impresionant de volume (peste 30 de cărți de autor, începând cu lucrarea Kant și neokantianismul din 1968), precum și sute de articole și studii științifice, care i-au fost publicate în reviste din țară și străinătate. Chiar în acest an au văzut lumina tiparului două lucrări (una despre Nietzsche și alta despre Heidegger la Editura Paideia din București), iar o a treia carte, intitulată Logos și Melos, fiind în curs de tipărire la Editura Academiei Române.
A fost un traducător neobosit din operele marilor filosofi moderni și contemporani: Kant, Hegel, Descartes, Leibniz, Rousseau, Schopenhauer, Scheler, Cassirer, Nietzsche, Dilthey, Husserl, Hartmann, Carnap, Heidegger, Gadamer ș.a.
Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău își exprimă, încă o dată, recunoștința față de cel care a fost Alexandru Boboc, pentru prietenia cu care ne-a onorat în ultimii 30 de ani, pentru proiectele culturale derulate împreună, pentru zecile de prelegeri susținute în cadrul celor XXIV de ediții ale Simpozionului Național de Estetică – un adevărat brand cultural al Centrului, la a cărui apariție și dezvoltare domnia sa a avut o contribuție esențială – și, nu în ultimul rând, pentru zecile de articole publicate în cadrul revistei „Vitraliu”. Prietenia față de cel care a fost Al. Boboc ne onorează și ne obligă la neuitare și la păstrarea tuturor valorilor și proiectelor gândite și trăite alături de domnia sa.
Pentru Centrul de Cultură „George Apostu”, care i-a recunoscut valoarea și meritele deosebite în spațiul cultural-științific românesc prin acordarea Marelui Premiu „George Apostu” încă din anul 2016, dispariția acestei mari personalități reprezintă o pierdere imensă, de neînlocuit.
Dumnezeu să-l odihnească în pace şi lumină veşnică!
(Radio Iași/ Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău/ FOTO radioiasi.ro)